Aiheeseen liittyviä kirjallisuusvinkkejä
Jonna Linnanahde – Maija Gellin
Sovittelu varhaiskasvatuksessa
Riita ei ole peikko vaan mahdollisuus oppia uutta!
Sovittelun tavoitteena on saattaa riidan osapuolena olleet lapset aidosti kohtaamaan toisensa. Lapset saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja. Sovittelutoiminnassa opitaan vuorovaikutustaitoja, toisten huomioimista ja puheenvuoron odottamista sekä omien ja toisen tunteiden tunnistamista ja nimeämistä. Sovittelun avulla myös harjoitellaan pois syyttelystä ja syyllisten etsimisestä.
Sovittelu on yksi merkittävä osallisuuden vahvistamisen työväline varhaiskasvatuksessa. Teos avaa hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksen kentältä sekä sovittelutoiminnan lähtökohtia ja tutkimustuloksia.
Kirja on tehty yhteistyössä Suomen sovittelufoorumin VERSO-ohjelman ja MiniVerso-projektin kanssa.
PS-kustannus
1. painos, 2015
ISBN 978-952-451-668-6
Mervi Juusola
Vahvaksi rakennettu itsetunto ja elämä
Jämäkkyystaitojen valmennus 16-25 -vuotiaat
Osaatko asettaa psyykkistä hyvinvointiasi suojaavat rajat? Tiedätkö, mitä voit sanoa, jos sinua häiritään ja loukataan netissä tai kohdellaan huonosti työelämässä? Uskallatko puolustaa oikeuksiasi?
Tämä valmennuskirja on suunnattu nuorille aikuisille. Kirjan harjoitukset keskittyvät itsetunnon vahvistamiseen, hyvien ihmissuhteiden rakentamiseen, työelämän jämäkkyystaitoihin ja itsenäiseen elämän hallintaan, moraaliin sekä päätöksentekoon. Kirja tarttuu moniin konkreettisiin ongelmiin, kuten seksuaaliseen häirintään arjessa ja nettiympäristöissä.
Voimakirja
2015
ISBN 978-952-7060-10-0
154 sivua
Merja-Maaria Turunen
Nuori ja masennus
Masennus on nuorilla yleisempää kuin aikuiset huomaavat. Uhmakkaan ja rajunkin käyttäytymisen takana voi olla epävarmuutta ja toivottomuutta tulevaisuuden suhteen. Nuori ei osaa pukea tunteitaan sanoiksi ennen kuin hänellä on lähellään joku, joka on valmis kuuntelemaan.
Kirja auttaa nuoria ja heidän läheisiään ymmärtämään masentuneisuuden tunteita, masennusta ja itsetuhokäyttäytymiseen liittyviä riskitilanteita.
Kirja antaa esimerkkejä, miten päästä ylös kuopasta, kun tuntuu siltä, ettei itse jaksa eikä kukaan voi auttaa. Masennuksen tunnistaminen on tärkeää, koska sitä voidaan hoitaa ja siitä toipuu. Useimmiten elämä voittaa. Koskettavien esimerkkitapausten avulla käydään läpi nuorten psyykkisen oirehtimisen syitä ja annetaan toivoa paremmasta.
Merja-Maaria Turunen on lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, joka on työskennellyt nuorten ja heidän perheittensä kanssa sekä sairaalaosastoilla että avohoidossa. Hän on ollut mukana kehittämässä nuorisopsykiatrian osaamista lastensuojelussa ja koulukodeissa. Nykyisin hän toimii Porvoon sairaalan lasten psykiatrian poliklinikan ylilääkärinä.
Ilmestyy 15.1.2016
Kirjapaja
1. painos, 2016
ISBN 978-951-607-380-7
160 sivua
Elaine N. Aron – Kirsimarja Tielinen (suom.)
Erityisherkkä lapsi
"Kirjoitin tämän kirjan, koska tiedän monien vanhempien kamppailevan kasvattaessaan erityisherkkiä lapsia. Vanhemmassa tai lapsessa ei ole kummassakaan vikaa. Sinulla on erityinen lapsi. Tämä kirja auttaa kasvattamaan hänestä paitsi poikkeuksellisen, myös terveen, rakastavan, maailmaan sopeutuneen ja tyytyväisen."
Elaine N. Aron
Erityisherkät ihmiset ovat tavallista alttiimpia ulkoisille ärsykkeille, muiden mielialoille ja sosiaalisille tilanteille. Herkkyys on synnynnäinen ominaisuus, joka ilmenee jo vastasyntyneillä vauvoilla.
Herkkyystaipumus voi olla erityisen haastava lapsille ja nuorille, sillä he kohtaavat jatkuvasti uutta ja heidän minäkuvansa ja elämäntaidot ovat vasta kehittymässä. Parhaassa tapauksessa taipumus on etu, mutta jos sitä ei tunnisteta, herkkä lapsi voidaan väärin tulkita ujoksi, sisäänpäin kääntyneeksi tai keskittymishäiriöiseksi.
Psykologi Elaine N. Aron esittelee kirjassa tutkimustensa paljastaman tiedon erityisherkistä lapsista. Lisäksi hän jakaa haastattelemiensa vanhempien parhaat neuvot herkkien lasten vanhemmille ja muille kasvattajille.
Kirjan ensimmäinen osa kertoo, millaisia erityisherkkien lasten tavallisimmat ongelmat ovat ja miten vanhemman oma herkkyys tai sen puute vaikuttavat arkeen ja kasvatukseen. Kirja opettaa herkän lapsen vanhemmalle turvallista rajojen asettamista, keinoja kehittää lapsen itsetuntoa ja tapoja keskustella herkkyyden mukanaan tuomista ongelmista ja iloista.
Toisessa osassa pureudutaan tarkemmin erityisherkkiin lapsiin ikäryhmittäin: vauvat ja leikki-ikäiset, koululaiset, sekä teinit ja nuoret aikuiset. Kuinka tunnistaa herkkä vauva? Mitä säännöt ja rutiinit merkitsevät leikki-ikäiselle? Kuinka koululaiselle voi opettaa esimerkiksi kokeiden aiheuttaman stressin käsittelyä? Entä kuinka valmistaa täysi-ikäistyvä herkkä teini kohtaamaan maailma omillaan?
Elaine N. Aron on yhdysvaltalainen psykologi ja tutkija, joka kiinnostui erityisherkkyydestä havaittuaan olevansa aisti- ja tunneherkkä. Hän on alan johtava tutkija, joka on alun perin nimennyt ilmiön. Myös hänen lapsensa on erityisherkkä. Erityisherkkä ihminen -kirja ilmestyi suomeksi loppuvuodesta 2013 ja Suomen erityisherkät ry perustettiin pian sen jälkeen. Erityisherkkä ihminen -kirjasta (Nemo 2013) on otettu jo 8 painosta, ja Erityisherkkä ihminen ja parisuhde -kirjasta (Nemo 2014) otettiin pian toinen painos.
Kustannusosakeyhtiö Nemo
2015
ISBN 9789522402899
326 sivua
Jari Sinkkonen – Kaisa Tervonen-Arnkil (toim.)
Lapsi uusissa oloissa
Tietoa sijaishuollosta ja adoptiosta
Kirjan teemana on kiintymyssuhteen kehitys ja merkitys lapsilla, jotka joutuvat uusiin tai poikkeusoloihin, esimerkiksi adoptoidut ja sijoitetut lapset, ja miten tämä tulisi huomioida esimerkiksi sosiaalialan ja terveydenhuollon kohtaamisissa.
Kirja on suunnattu oppaaksi ja käsikirjaksi lastensuojelun ja adoption ammattilaisille, adoptiolasten vanhemmille, sosiaalialan ja terveydenhuollon sekä päivähoidon ja koulun ammattilaisille, lääketieteen, sosiaalityön, sairaanhoidon ja muun hoitotyön opiskelijoille. Kirjaa voivat käyttää työnsä tukena myös mm. lasten parissa toimivien järjestöjen työntekijät.
Ilmestyy 30.10.2015
Duodecim
1. painos, 2015
ISBN 978-951-656-499-2
250 sivua
Jari Sinkkonen – Laura Korhonen
Pulassa lapsen kanssa
Pulassa lapsen kanssa -kirjaan on koottu yleisimpiä lasten ja nuorten henkiseen hyvinvointiin liittyviä arjen tilanteita ja asioita, jotka aiheuttavat lasten vanhemmissa huolta ja kysymyksiä. Kirjan lähtökohtana ja tausta-aineistona ovat vanhempien kysymykset lasten arjesta ja niihin annetut vastaukset sekä vastausten aihepiireihin liitettävät tietoiskutekstit.
Pulassa lapsen kanssa -kirja on suunnattu oppaaksi ja käsikirjaksi lasten ja nuorten vanhemmille ja isovanhemmille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä päivähoidon ja koulun ammattilaisille.
Ilmestyy 30.10.2015
Duodecim
1. painos, 2015
ISBN 978-951-656-500-5
200 sivua
Sami Leppämäki – Tuula Savikuja (toim.)
Pakko-oireet ja OCD
”OCD:n ongelmahan on, että jos antaa jonkin asian ahdistaa, niin silloin se kyllä ahdistaakin ja paljon! Tämän häiriön kanssa oikeanlaista rohkeutta ei ole se, että taistelee, vaan se että ottaa iskuja vastaan ja pyrkii vielä vaikka nenä vinossakin hymyilemään.”
Pakko-oireinen häiriö (OCD) aiheuttaa siitä kärsivälle merkittävää haittaa ja häiritsee normaalia elämää. OCD:ta sairastavat ymmärtävät useimmiten itse oireidensa järjenvastaisuuden mutta eivät siitä huolimatta pysty lopettamaan käytöstään. He yleensä häpeävät ja salailevat oireitaan, ja monet odottavat vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin hakevat apua.
Pakko-oireet ja OCD on ensimmäinen suomalainen teos pakko-oireisesta häiriöstä. Kirjassa käsitellään pakko-oireisen käyttäytymisen syitä sekä hoitomenetelmiä, joiden avulla pakko-oireita voidaan lievittää. Pakko-oireista häiriötä ja sen ilmenemismuotoja tarkastellaan monipuolisesti lapsuudesta aikuisuuteen; mukana on myös tietoa niin OCD-lasten ja nuorten tukemisesta kouluympäristössä kuin vertaistukitoiminnastakin.
Asiantuntija-artikkelien lisäksi teoksessa on OCD-henkilöiden ja heidän läheistensä kirjoittamia tarinoita, joissa kerrotaan koskettavasti, mitä elämä pakko-oireiden kanssa on — myös positiivisessa mielessä. Tarinat on valittu Suomen Tourette- ja OCD- yhdistyksen jäseniltä kerättyjen kokemustarinoiden joukosta.
PS-kustannus
1. painos, 2014
ISBN 978-952-451-629-7
225 sivua
Maria Syvälä:
Hukassa huostassa - Kertomuksia lastensuojelun runtelemista perheistä
Joka tunti Suomeen syntyy seitsemän vauvaa. Lähes joka toinen tunti sijoitetaan kiireellisesti yksi lapsi. Joka seitsemäskymmenes suomalaislapsi on vuoden aikana ollut sijoitettuna. Vuosina 2012-2013 kirjailija-toimittaja Maria Syvälä tutustui 50 ihmiseen, jotka kokivat tulleensa lastensuojelussa kaltoinkohdelluiksi. Hän penkoi taustoja ja luki mapeittain asiakirjoja. Lisäksi hän keskusteli 75 lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Hukassa huostassa on pamfletti ja tietokirja lastensuojelun epäkohdista ja vallankäytöstä. Teos nostaa esiin monia tapauksia, joissa lapsi on sijoitettu heppoisin perustein - lapsen etuun vedoten ja varhaiseen puuttumiseen uskoen.
Kirjassa kerrotaan Kirsi Viitasesta, jolle ehdotettiin aborttia. Sitten hänet suljettiin synnytyksenjälkeen vauvan kanssa tarkkailtavaksi kuuden neliön laitoshuoneeseen, lähes vuodeksi. Huostaanoton valmistelun yhteydessä kaavailtiin vauvan adoptiota äidin selän takana.
Ani Leikonniemestä, joka koliikkivauvan ja syöpään sairastuneen lapsen äitinä haki itse apua lastensuojelusta. Hän menetti leikki-ikäisen poikansa kahdeksaksi kuukaudeksi, kunnes hallinto-oikeus palautti pojan äidilleen.
Kristasta, joka raiskattiin teininä. Lastensuojelu "auttoi" häntä huostaanotolla ja sulki lopulta betoniputkaan.
Petteristä, jonka vauvan pehmoleluista lastensuojelussa heräsi huoli.
Make-isästä, jonka sosiaalityöntekijät vieraannuttivat lapsistaan.
Ja monista muista heidän kohtalotovereistaan.
Harva asia murentaa kansalaisen yhtä tehokkaasti kuin auktoriteettiasemassa olevan virkamiehen hyvin perusteltu, joskin epätosi uskomus kohteen kyvyttömyydestä toimia vanhempana. Vuonna 2034 kysytään, jos kysytään, miksi kukaan ei muistanut pelastaa vanhempia - ja miten lapsille lopulta kävi.
Kuka kertoisi meille, mitä tästä kaikesta seurasi?
Kuka saisi meidät ymmärtämään?
Kuunnellaan heitä, jotka ovat sen kaiken kokeneet.
Kustantaja Radium-kirjat
Painovuosi 2013
ISBN 9789525907216
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 315
Kyllikki Kerola - Sari Kujanpää - Anja Kallio:
Ihmiseltä ihmiselle - sosiaaliset taidot
Harjoituksia lapsille, nuorille ja aikuisille
Sosiaalisten taitojen harjoittelu edistää hyvinvointia. Ihminen, jolla on hyvät sosiaaliset taidot, ei käytä voimakeinoja eikä alista toisia. Hän neuvottelee, tekee sopimuksia ja osaa arvostaa sekä itseään että toisia.
Kirja ohjaa harjoittelemaan sosiaalisia taitoja, joita on nimetty 93, kuten asiointitaidot, hyvä kaveruus, häpeän tunteminen, häviämisen taito, itsehillintä, itsensä arvostaminen ja katsekontakti. Kustakin taidosta on laadittu keskustelun aiheita ja harjoituksia lapsille, nuorille ja aikuisille. Näistä lasten ja aikuisten harjoitukset esitetään rinnakkain oppikirjassa, kun taas nuorten harjoitukset ja niihin sopiva kuvitus kootaan verkkomateriaaliksi osoitteeseen www.edu.fi/ihmiseltaihmiselle.
Saatavilla myös ruotsinkielisenä kirjana Människor emellan.
Kustantaja Opetushallitus
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-13-5431-1
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 216
Afasia-apuvälinepaketti -
Sisältää kuusi kirjaa
Kommunikoinnin käsikirjat helpottavat afaattisten henkilöiden osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun. Kirjat on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, mutta ne sopivat hyvin apuvälineeksi myös henkilölle, jolla on afasia. Käsikirjoja voidaan käyttää keskustelun tukena esimerkiksi hoito- ja kuntoutustilanteissa sekä niiden suunnittelussa.
Oppaat ovat osa tuetun keskustelun menetelmää (SCA™ Supported Conversation for Adults with Aphasia), jossa käytetään mm. kuvia ja kirjoitettuja avainsanoja tukemaan keskustelua.
Pakettiin kuuluvat kirjat: Mitä on afasia?, Elämä on suurempi kuin afasia, Lääkärin vastaanotolla, Hoitajan vastaanotolla, Fysioterapeutin vastaanotolla ja Toimintaterapeutin vastaanotolla.
Tuotetyyppi kirjapaketti
Kustantaja Aivoliitto ry
Painovuosi 2013
Sivumäärä 24 + 145 + 86 + 139 + 139 + 132
Fysioterapeutin vastaanotolla -
Tuetun keskustelun käsikirja terveydenhuollon asiakkaille ja ammattilaisille
Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu kommunikoinnin käsikirja on tuotettu helpottamaan afaattisen henkilön osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun.
Kirja on käännetty kanadalaisen Aphasia Instituten kirjoista ja muokattu Suomen oloihin sopivaksi Aivoliiton moniammatillisessa työryhmässä.
Opas on ensisijaisesti tarkoitettu ammattilaisten työvälineeksi, sitä voidaan hyvin käyttää apuvälineenä myös henkilö, jolla on afasia. Käsikirjoja voidaan käyttää keskustelun tukena esimerkiksi hoito- ja kuntoutustilanteissa sekä niiden suunnittelussa.
Oppaat ovat osa tuetun keskustelun menetelmää (SCA™ Supported Conversation for Adults with Aphasia), jossa käytetään mm. kuvia ja kirjoitettuja avainsanoja tukemaan keskustelua.
Kustantaja Aivoliitto ry
Painovuosi 2013
Sidosasu kierresidottu
Sivumäärä 64
Ari Haasio
Netin pimeä puoli
Nettiriippuvuus, pedofiilit, nettihuijaukset ja tietomurrot - kuinka internetin paljon puhuttuihin vaaroihin tulisi suhtautua? Osa verkon käyttäjistä luottaa nettipalveluihin turhankin sinisilmäisesti, osa taas pelkää nettirikoksia lähes neuroottisesti. Harvalla on tarkkaa tietoa verkon todellisista vaaroista ja siitä, kuinka ne voi välttää.
Netin pimeä puoli kertoo internetin lieveilmiöistä kaunistelematta ja liioittelematta. Teos antaa havainnollisia esimerkkejä verkkorikollisten
toimintatavoista, chattien lieveilmiöistä, sosiaalisen median sudenkuopista, nettiriippuvuuden eri muodoista, vihapuheesta ja kiusaamisesta. Teos tarjoaa myös käytännön vinkkejä riskien hallintaan. Mistä tunnistaa huijauksen? Kuinka lapsia voi suojella netin vaaroilta? Milloin on syytä epäillä, että on joutunut verkkorikollisten uhriksi? Teoksen kirjoittaja on paneutunut verkon arkitodellisuuteen tutkivan journalismin ja osallistuvan havainnoinnin keinoin
sekä haastatellut verkon lieveilmiöiden parissa työskenteleviä henkilöitä.
YTL, FM Ari Haasio on kirjoittanut lukuisia internetiä käsitteleviä tietokirjoja. Hän työskentelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa yliopettajana. Internetissä hän on roikkunut jo yli 20 vuotta.
Kustantaja SKS Suomalaisen kirjallisuuden seura
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-222-391-3
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 150
Anne Österberg - Laura Tuomola
Tunteet tutuiksi -tehtäväkortit
Tunteita ilmaistaan monin eri tavoin: elein, ilmein, teoin ja sanoin. Tämän korttisarjan avulla on hauskaa ja helppoa pohtia lasten kanssa tunneilmaisun monimuotoisuutta, nimetä perustunteita ja havainnoida tunteiden kirjoa.
Reilunkokoisten (14,5 x 21 cm) korttien kauniit nelivärikuvat ja opettavaiset runot vievät lapset tunteiden monimuotoiseen maailmaan. Mukana on vihkonen, jossa annetaan vinkkejä korttien monipuoliseen käyttöön. Kortit ja vihkonen on helppo säilyttää mukana tulevassa läpinäkyvässä muovikotelossa.
Kortteja on kolme sarjaa. Ensimmäisessä sarjassa opetellaan tunnistamaan ja nimeämään tunteita ilmeitä ja eleitä tutkimalla. Toisessa sarjassa harjoitellaan tulkitsemaan lapsen maailman hankalia sosiaalisia tilanteita kaikkien läsnäolijoiden kannalta ja mietitään yhdessä keinoja selvitä näistä ongelmallisista hetkistä. Kolmannessa ja viimeisessä sarjassa keskitytään miettimään erilaisia toimintavaihtoehtoja ja valintojen seurauksia tilanteissa, joihin lapsi saattaa yllättäen joutua.
Kortteja voi käyttää niin yksilöohjauksessa, parityöskentelyssä kuin pienryhmätoiminnassakin. Ne soveltuvat hyvin lapsiryhmien toimintaan ja myös minkä tahansa muun tunteita käsittelevän ryhmän käyttöön.
Tuotetyyppi muu
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-451-590-0
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 69 korttia + vinkkivihko
Ben Furman
Olen ylpeä sinusta!
"Positiivinen kasvatusopas, joka antaa kasvattajille keinot, joiden avulla voi vaikuttaa lasten käyttäytymiseen ja auttaa lasta elämisentaidoissa. Helppolukuinen kirja, joka ei puuduta edes iltalukemisena vaan piristää ja antaa aineksia seuraavaan päivään lasten kanssa."
- Raija Kantomaa, www.mtv3.fi
Tämä käytännönläheinen uudentyyppinen opaskirja on tarkoitettu kaikille, jotka kasvattavat lapsia: vanhemmille, isovanhemmille, päiväkoteihin ja kouluihin.
Kirja antaa kasvattajille keinot, joiden avulla he voivat vaikuttaa lasten käyttäytymiseen ja auttaa lasta elämisentaidoissa. Kirja koostuu viidestä luvusta, joissa käsitellään mm. kehumista, tottelemista, aikuisten välistä yhteistyötä sekä lasten tavallisten ongelmien ratkaisemista kotikonstein.
Kustantaja Tammi
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-31-6459-1
Sidosasu sidottu
Sivumäärä 119
Outi Ylitapio-Mäntylä (toim.)
Villit ja kiltit-Tasa-arvoista kasvatusta tytöille ja pojille
Tyttöjen ja poikien leikit, värit, harrastukset, kiinnostuksenkohteet… Lokeroimmeko lapsia liikaa?
Suunnitelmien tasolla jokaisessa päiväkodissa ollaan tasa-arvon asialla. Silti arjen toimintakäytännöt ovat usein sukupuolittuneita: tyttöjen ja poikien välisiä eroja ja stereotyyppistä ajattelua pikemminkin vahvistetaan kuin puretaan.
Tämä kirja herättelee kasvattajia pohtimaan omia toimintamallejaan sukupuolisen tasa-arvon edistäjinä. Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa pyritään siihen, että jokainen lapsi saa olla omanlaisensa, mutta siinä ei tavoitella sukupuolineutraaliutta.
Tavoitteena on ottaa huomioon lapsen persoona eikä asettaa häntä tiettyihin sukupuolirooleihin. Kaikki tytöt eivät leiki mieluiten nukeilla eivätkä kaikki pojat ole riehuvia rämäpäitä. Tärkeintä on tarjota monipuolisia mahdollisuuksia ja tukea myös sellaisia persoonallisuuden piirteitä, joita ei yleensä pidetä
tytöille tai pojille tyypillisinä. Kaikki lapset tarvitsevat rohkaisua omassa kasvussaan
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-571-9
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 200
Virpi Dufva - Mirjami Koivunen (toim.)
ADHD - Diagnosointi, hoito ja hyvä arki
ADHD tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, jonka keskeisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Näitä oireita esiintyy useimmilla ihmisillä joskus ja jossain määrin, mutta tämän diagnoosin saavat ne henkilöt, joilla oireita on runsaasti ja niistä aiheutuu merkittävää haittaa toimintakyvylle. Kouluikäinen ADHD-oireinen lapsi pyrkii liikuskelemaan oppitunnin aikana tai voi yhtä lailla olla takapenkin uneksija. Aikuisilla ylivilkkaus usein vähenee ja tarkkaamattomuus korostuu.
ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka oirekuvan kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että erilaiset ympäristötekijät. Tuen määrällä voidaan merkittävästi vaikuttaa ADHD-oireisten hyvinvointiin. Lapset, jotka ovat saaneet runsaasti tukea haasteiden voittamiseksi, ovat oppineet keinoja, joiden avulla pärjätä oireiden kanssa — tai niistä huolimatta.
Tässä kirjassa kerrotaan monipuolisesti, miten lasta, nuorta ja aikuista voi tukea, jos hänellä on ADHD, ja mistä ADHD-oireinen löytää itse apua ja tukea. Teoksessa esitellään myös, miten ADHD ilmenee, miten se diagnosoidaan ja millaista hoitoa ja kuntoutusta on saatavilla. Kirja on hyödyllistä luettavaa opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä vanhemmille ja muille läheisille, jotka kaipaavat vinkkejä ADHD-oireisen tukemiseen. Teos soveltuu myös hyvin nuorille ja aikuisille, joilla itsellään on ADHD.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-566-5
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 293
Tony Attwood
Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen
Tony Attwoodin ”Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen” -kirja on julkaistu suomeksi.
Lisää kirjasta voi lukea alla olevasta linkistä
http://www.autismiliitto.fi/index.phtml?s=5&1_m=1337
Markus Kaski - Anja Manninen - Pekka Mölsä - Helena Pihko (toim.) -
Kehitysvammaisuus
Täysin uudistettu ja ajantasaistettu selvitys kehitysvammaisuudesta, sen syistä ja ilmenemismuodoista, kehitysvammahuollosta ja kuntoutuksesta erilaisissa elämäntilanteissa. Kirja sopii kehitysvammaisten hoitajien koulutukseen ja käytännön työn tueksi mm. erityisopettajille, lääkäreille, psykologeille ja sosiaalityöntekijöille sekä kehitysvammaisten omaisille.
Kustantaja WSOYpro
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-63-0157-0
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 356
Karin Johannisson -
Melankolian huoneet - Alakulo, ahdistus ja apatia sisällämme
Paniikkihäiriön, masennuksen ja ahdistuksen uskotaan olevan vain oman aikamme vitsauksia, mutta samankaltaiset inhimillisestä herkkyydestä kumpuavat tunnetilat ovat kulkeneet rinnallamme vuosisatoja. Tämä kirja kertoo kiehtovasti, mutta samalla asiantuntevasti ja vakuuttavasti, miten ihmiset ovat tunteneet ja ilmaisseet henkistä kärvimystään eri aikoina. Aihetta käsitellään yhdeksän erilaisen tunnetilan, kuten herkkyyden, väsymyksen, ahdistuksen ja pelon näkökulmista. Kirja auttaa ammattilaisia ymmärtämään mielenterveyteen liittyvien oirekirjojen taustoja ja haastaa pohtimaan, tarvitsemmeko aina diagnosoidun mielenterveyden häiriön käsitelläksemme pahaa oloamme.
Kustantaja Atena
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-796-819-5
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 314
Liisa Keltikangas-Järvinen -
Pienen lapsen sosiaalisuus
Palkitun ja pidetyn tekijän sujuvasanainen uutuus käsittelee alle kolmevuotiaan lapsen sosiaalisuutta ja sosiaalisten taitojen kehitystä. Miten lapsi saavuttaa itsekontrollin? Mikä on ryhmän vaikutus? Mikä rooli on kodilla ja päivähoidolla? Mitä on hyvä päivähoito? Keskustelu pienen lapsen sosiaalisuudesta päätyy usein päivähoitoon. Se on olennainen osa pienen lapsen maailmaa, mutta päivähoidon laadusta on käyty vähän tutkimukseen perustuvaa keskustelua; puhe juuttuu usein päivä- ja kotihoidon vastakkainasetteluun. Teos on tärkeää luettavaa kaikille pienten lasten parissa työskenteleville, sillä se antaa tärkeää tietoa lapsen sosiaalisesta kehityksestä ja sen asettamista reunaehdoista mm. päivähoidolle.
Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen (s. 1946) on maamme johtavia lapsen kehityksen ja temperamentin tutkijoita. Hän on saanut työstään useita tunnustuksia. Hänen edellinen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon ”merkittävänä yhteiskunnallisena puheenvuorona”.
Kustantaja WSOY Yleinen kirjallisuus
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-0-38810-5
Sidosasu sidottu
Sivumäärä 224
Harriet Strandell -
Lapset iltapäivätoiminnassa
Lapset iltapäivätoiminnassa valottaa suomalaisen lapsuuden hallinnassa tapahtuneita syviä muutoksia, joiden yhtenä näyttämönä koululaisten iltapäiväuudistus on toiminut.
Teos tarjoaa kattavan näkökulman koululaisten iltapäivätoimintaan sekä selvittää lasten ja ohjaajien arkista kanssakäymistä iltapäiväkerhoissa. Erityisesti keskitytään rajoittamisen ja mahdollistamisen, vapauden ja vastuun sekä sopimisen ja luottamuksen teemoihin. Missä kulkevat vapauden ja vastuun rajat, ja mikä on ohjaajan rooli suhteessa lasten omatoimisuuteen?
Kirja kertoo lasten arkisista kokemuksista koululaisten iltapäiväkerhoissa. Se myös kertoo siitä, miten lapset työstävät niitä tapoja, joilla heitä ohjataan ja millä keinoin he ottavat oman paikkansa kerhojen sosiaalisessa järjestyksessä. Kirjassa kuullaan lasten omia käsityksistä siitä, mitä ja keitä he ovat iltapäiväkerholaisina.
Teos perustuu runsaaseen ja monipuoliseen tutkimusaineistoon. Se on tärkeää luettavaa lasten vanhemmille, lasten parissa työskenteleville ammattilaisille, päättäjille ja koululaisten iltapäivätoiminnan kehittäjille.
VTT Harriet Strandell on lapsuuden sosiologiaan erikoistunut sosiologi Helsingin yliopistossa.
Kustantaja Yliopistokustannus/ Gaudeamus Kirja
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-495-235-4
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 320
Ladonlahti Tarja - Pirttimaa Raija (toim.)
Erityispedagogiikka ja aikuisuus
Ajatus ihmisen koko elämänkaaren jatkuvasta, elinikäisestä oppimisesta on nykypäivää. Tässä kirjassa pohditaan oppimista ja tuen merkitystä oppimisessaan erityistä tukea tarvitsevan aikuisen elämässä. Kirjan artikkeleille on yhteistä pedagoginen painotus. Käsitellyiksi tulevat erityispedagogiikan keskeisen ulottuvuudet.
Kustantaja Palmenia-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-570-782-6
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 200
Sari Kunnari - Tuula Savinainen-Makkonen (toim.)
Pienten sanat - Lasten äänteellinen kehitys
Kirjassa kuvataan lasten äänteellistä kehitystä uusinta tutkimustietoa hyödyntäen. Kirjassa käsitellään niin äänteellisen kehityksen edellytyksiä, normaalia äänteellistä kehitystä ja kehityksen merkkipaaluja kuin äänteellisen kehityksen ongelmia ja niiden kuntoutusta.
Teos on suunnattu erityisesti puheterapeuteiksi, psykologeiksi, terveydenhoitajiksi, opettajiksi ja erityisopettajiksi opiskeleville. Kirjaa voidaan hyödyntää myös sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutuksessa. Lisäksi pienten lasten vanhemmat voivat löytää virikkeitä ja vastauksia lasten puheen ja kielen kehitystä koskeviin kysymyksiin.
Täysin uudistettu painos WSOY:n vuonna 2004 julkaisemasta teoksesta Mistä on pienten sanat tehty.
Sarja Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-552-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 300
Arvioitu ilmestymisaika 30.3.2012
Metsäretki-lorupussi
Mullin mallin mustikoita
poimii pikkuinen mustikkanoita
Varpujen seassa paljain varpain,
onnesta hupsuna,
sinisin hampain.
Kurkista lorupussiin! Värikkäät ja vauhdikkaat lorupussit sisältävät 30 metsäaiheista muotoonleikattua lorukorttia sekä värikkään lorupussin, jossa kortit säilyvät helposti. Lorupussin avulla lapset viihtyvät hyvin. Jokainen lapsi voi nostaa pussista kortin, jonka loru luetaan yhdessä. Kortit on tehty tukevasta materiaalista, jota voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla. Laadukasta, suomalaista käsityötä olevat lorukortit ilahduttavat niin päiväkodin kuin koulun tai muun lapsiryhmän arjessa!
Kustantaja TinyDragon
Painovuosi 2011
Anna-Liisa Salminen (toim.)
Apuvälinekirja
Teos kuvaa apuvälinepalveluprosessia ja siihen liittyviä tekijöitä. Kirjassa esitellään lukuisia apuvälineitä ja niiden käyttöä. Näitä ovat näkemisen, kuulemisen, kommunikoinnin, liikkumisen, leikkimisen ja harrastamisen, työnteon ja opiskelemisen sekä asumisen ja päivän toimintojen apuvälineet. Omina kokonaisuuksinaan käsitellään proteeseja ja ortooseja sekä tietotekniikan monipuolisia mahdollisuuksia.
Apuvälinekirja perehdyttää sosiaali- ja terveysalalla sekä opetustoimessa työskenteleviä henkilöitä yksilölliseen, moniportaiseen ja monitahoiseen apuvälinepalveluprosessiin. Alan asiantuntijoille ja opiskelijoille kirja antaa lisäksi tietoa uusimmista arviointimenetelmistä ja apuvälineiden käytön seurannasta.
Kirja on päivitetty versio vuonna 2002 julkaistusta Apuvälinekirjasta, ja on ainoa kattava apuvälinealan perusteos Suomessa.
Kustantaja Opike, Kehitysvammaliitto
Painovuosi 2010
ISBN 978-951-580-495-2
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 249
Til.numero 100015937
Maria Arvio - Seija Aaltonen
Kehitysvammainen potilaana
Kehitysvammaisten henkilöiden hoidosta laitoksissa ja kehitysvammaneuvoloissa on kertynyt paljon käytännön tietoa, joka on nyt koottu yhteen. Kirjassa määritellään kehitysvammaisuus ja kuvataan erilaiset kehitysvammaoireyhtymät ja -sairaudet. Aiheina ovat mukana kehitysvammaisten yleisterveys, mielenterveys ja kuntoutus. Kehitysvammaiset ja läheiset kertovat myös itse elämästään kuvin ja sanoin.
Kustantaja Duodecim
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-656-364-3
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 198
Til.numero 100035001
Carita Vesander
Kiehtovat kirjaimet
Visuaaliseen hahmottamiseen perustuvia luku- ja kirjoitustehtäviä alkuopetukseen, erityisopetukseen ja S2-opetukseen
Kiehtovat kirjaimet -oppimateriaali sisältää visuaaliseen hahmottamiseen perustuvia luku- ja kirjoitustehtäviä. Materiaali tarjoaa tehtäviä niille oppijoille, jotka tutustuvat kirjoittamiseen ja lukemiseen. Materiaali on tarkoitettu alkuopetukseen, erityisopetukseen ja S2-opetukseen. Tehtävät ovat monistettavia.
Kustantaja OpiKatti
Painovuosi 2011
Sidosasu kierresidottu
Sivumäärä 221
Til.numero 100034109
Ville Vuorela
Häirikkötehdas
"Opettajani teki koulunkäynnistäni yhtä helvettiä vain koska minä olin oikeassa ja hän väärässä." "Koulun ainekirjoituksissa negatiiviseksi arvosteluperusteeksi tuli liika mielikuvituksen käyttö, mistä opettaja moitti vanhempiani." "Tarkkailuluokan opettaja ajoi kylmästi minua kiusanneen oppilaansa yli autolla."
Häirikkötehdas on ravisteleva tosikertomus siitä, kuinka peruskoulu yrittää nujertaa älykkään, tiedonhaluisen ja luovan lapsen. Itsekin opettajana toimineen pelisuunnittelijan ja kirjailijan Ville Vuorelan omiin kokemuksiin perustuva Häirikkötehdas kertoo ensimmäisenä Suomessa nörttisukupolven tarinan. Häirikkötehdas on avartava lukukokemus opettajalle, kasvattajalle ja vanhemmalle, mutta on myös kaikille nörteille. Te olitte oikeassa.
Kustantaja Finn Lectura
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-792-478-8
Sivumäärä 192
Til.numero 100034400
Kristiina Huhtanen
Tehostettu tuki perusopetuksessa -Työvälineeksi pedagoginen ennakointi
Kuormitus kasvaa koulun painekattilassa. Paineen purkautumiseen tulee löytää ennakolta keinoja ja väyliä, jotka eivät uhkaa yksilön tai yhteisön turvallisuutta. Opetuksessa siirrytään kolmiportaiseen tukimalliin. Se tarkoittaa, että ennen erityisen tuen päätöstä toteutetaan sekä yleistä että tehostettua tukea. Uudistus koskee koko kouluyhteisöä. Kyse on pedagogisista ratkaisuista, jotka suunnitellaan oppilaalle ja toteutetaan yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.
Uudessa tilanteessa kouluihin ja kouluhenkilökuntaan kohdistuu kuitenkin muutospaineita. Miten muutoksiin reagoidaan vai kahlitseeko koulun toimintakulttuuri uudistuksen? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta muun muassa tarkastelemalla erityisopetuksen nykytilaa sekä ennakoimalla tulevaa ja antamalla eväitä strategiseen uudistukseen opettajan omassa työssä.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-525-2
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 220 sivua
Nina Lahtinen
Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu
"Niiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana kun on olen työskennellyt koulun parissa kaipasin itse usein sitä, että olisin voinut suositella apua tarvitseville opasta, joka heitä tukee siinä epävarmuudessa koulun käyntiä koskien sen lisäksi, että heitä kussakin yksittäistapauksessa erikseen neuvoin ja ohjasin." Nina Lahtinen, kehittämispäällikkö, OAJ
Tämä teos on tärkeää luettavaa jokaiselle opettajalle, jotta oppilaan oikeudet opitaan ottamaan huomioon koulutyön arjessa. Teoksessa käydään läpi peruskouluun liittyvät asiat oppilaan näkökulmasta ja ohjataan käsikirjan tavoin eteen tulevissa koulunkäyntiin liittyvissä päätöstilanteissa.
Kirja on oppilaan oikeuden takaaja, sillä se ohjaa huoltajia rakentavaan ja tulokselliseen yhteistyöhön lapsen opettajan ja koulun kanssa. Se tuo esiin oppilaan lakisääteiset oikeudet ja velvollisuudet ja havainnollistaa teemoja oikeustapausten avulla realistisen käsityksen saamiseksi. Kirja on tarkoitettu oppilaiden huoltajien lisäksi opettajaksi opiskeleville ja opettajana jo työskenteleville.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-523-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 240 sivua
Soile Loukusa - Leila Paavola (toim.)
Lapset kieltä käyttämässä
Pragmaattisten taitojen kehitys ja sen häiriöt
Lapsen elämän kannalta hyvät kielen käyttötaidot ja toimiva
kommunikointi ovat kielen muodollisia seikkoja, rakenteita tai
sanastoa, tärkeämpiä. Kielen käytön näkökulma on yhä vahvemmin
esillä lasten kielellisten taitojen ongelmia tarkasteltaessa.
Kirja tarjoaa uusia näkökulmia lapsen vuorovaikutuksellisen toiminnan
ja kielen käyttötaitojen arviointiin. Teos antaa myös mahdollisuuden
heijastaa lapsen kielellisiä taitoja tyypillisesti kehittyviin
lapsiin. Lisäksi kirjassa käsitellään kuntoutuskäytäntöjä
varhaisten taitojen kuntoutuksesta kouluikäisten ryhmäkuntoutukseen.
Kirja on suunnattu erityisesti puheterapeuteille, psykologeille ja
erityisopettajille sekä kyseisten alojen opiskelijoille. Lisäksi
kirjaa voi suositella mm. lastentarhanopettajille ja luokanopettajille.
Myös lasten vanhemmat voivat löytää kirjasta vastauksia kielen
käytön kehitystä ja sen ongelmia koskeviin kysymyksiin.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-489-7
Sivumäärä n. 350 sivua
PITKÄAIKAISSAIRAIDEN JA VAMMAISTEN SOSIAALITURVAA KOSKEVA VERKKO-OPAS
Järjestöjen sosiaaliturvaopas on kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöjen yhdessä kokoama opas. Se on tarkoitettu pitkäaikaissairaita ja vammaisia edustavien järjestöjen sekä sosiaaliturvan ammattilaisten antamaa neuvontaa ja ohjausta varten. Siitä hyötyvät myös omaa sosiaaliturvaansa pohtivat henkilöt.
Oppaan lähteenä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö ja siitä järjestöille kertynyt tieto soveltamiskäytännöistä.
Lue lisää:
http://www.sosiaaliturvaopas.fi/
Puoltaja on Autismi- ja Aspergerliiton Empowerment-projektin verkkojulkaisu.
Empowerment-projekti toimii Raha-automaattiyhdistyksen tuella.
Vastaava päätoimittaja: Jan-Mikael Fredriksson
http://www.puoltaja.fi/
Keltikangas-Järvinen, Liisa
Hyvä itsetunto
Hyvä itsetunto kertoo mitä itsetunto on, mitä se ei ole ja mitä väärinkäsityksiä hyvästä itsetunnosta esiintyy. Kirjassa tarkastellaan itsetunnon kehittymistä sekä perheessä että koulussa, ja pohditaan, miten vanhemmat ja opettajat voivat antaa kasvavalle lapselle hyvän itsetunnon.
On tärkeää, mitä vastataan, kun lapsi tulee kertomaan onnistumisestaan tai epäonnistumisestaan, ja on tärkeää, asetetaanko lapselle sopivia tavoitteita vai asetetaanko hänelle aikuisen vastuullisuus ja taivas katoksi suorituksille. Sekä kotona että koulussa tapahtuu päivittäin asioita, jotka vaikuttavat lapsen itsetuntoon, mutta joiden vaikutusta ei ole koskaan tarkemmin ajateltu.
Hyvä itsetunto on tarkoitettu kaikille vanhemmille ja ammattikasvattajille ja myös aikuisille oman itsensä tutkailuun. Itsetunto on tärkeä ihmisen voimavara. Se kehittyy hyväksi, kun ihmisestä pidetään. Hyvän itsetunnon kanssa on helppo elää, mutta huono itsetunto ei ole katastrofi. Senkin kanssa voi hyvin tulla toimeen.
Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hän on julkaissut tietokirjoja vuodesta 1979 lähtien ja käsitellyt teoksissaan itsetuntoa, lasten aggressiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm. ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämänhallintaan. Keltikangas-Järvinen on Helsingin yliopiston psykologian professori. Hänet valittiin Vuoden professoriksi 2008.
SBN: 978-951-0-37403-0
Painovuosi: 2010
Sivumäärä: 252s
Kyllikki Kerola, Merja Hyytiäinen, Jaana Ravattinen, Jaana Ylönen
MUSIIKKIKÄSIKYNKKÄ-käsikirja
vanhempien ja lasten yhteinen harrastus
Musiikkikäsikynkässä ovat mukana lapset, vanhemmat ja ammattihenkilöstöä. Kaiken kasvatuksellisen ja kuntoutuksellisen toiminnan oikea ja luonnollinen ympäristö on vanhemman ja lapsen yhteinen arki. Jos lapsen kehityksessä on pulmia, tarvitaan ammatillista osaamista avuksi arjen tilanteisiin. Musiikkikäsikynkän tavoitteena on välittää ammatillisuutta ja vertaistukea lapsen arkeen sekä iloa ja riemua vanhemman ja lapsen keskinäiseen vuorovaikutukseen. Tämä käsikirja johdattaa Musiikkikäsikynkkä-toimintaan ja sisältää materiaalia vanhempainryhmään. Toivotamme antoisaa kasvatuskumppanuutta!
Honkalampi-säätiön julkaisusarja nro 28
ISBN 952-5028-28-3
Riikonen Kaisu, Räsänen Riitta
ELÄMÄN TAIDOT - opas nuorten ryhmätoimintaan
Tässä julkaisussa esitellään Honkalampi-säätiön Sosneuro-yksikön Elämän Taidot -ryhmän toimintamallia. Sosneuro tarjoaa yksilö- ja ryhmäkuntoutusta nuorille, joilla on neurologisia tai neuropsykiatrisia vaikeuksia. Elämän Taidot -ryhmä on tarkoitettu nuorille, joilla on tarvetta ja halua kehittää itsetuntemustaan, sosiaalisia taitojaan ja itsesäätelykeinojaan.
Ryhmätoiminnan lähtökohtana ovat sosiaalisiin tilanteisiin ja arjen sujumiseen liittyvät taidot ja asiat. Käsiteltäviä teemoja tarkastellaan tiedon, kokemusten ja muutostarpeiden näkökulmasta, ja ryhmäläisiä tuetaan kehittämään itselleen uusia, toimivampia toimintamalleja ja -tapoja omien tavoitteidensa ja arvojensa mukaisesti.
Julkaisu sisältää harjoituksia ja tehtäviä, joita nuoret ovat tehneet ryhmätapaamisilla tai kotitehtävinä. Voit käyttää julkaisua materiaali- ja ideapakettina ryhmätoimintaan, soveltaa yksilötoimintaan tai itsenäiseen työskentelyyn. Voit poimia mielekkäitä ja sopivia teemoja, harjoituksia ja tehtäviä ryhmällesi, asiakkaillesi tai itsellesi. Tästä hyötyvät kaikki ryhmät, eivät vain nuoret tai erityisnuoret. 110 s.
2010
Kopijyvä, JOENSUU
ISBN 978-952-5028-31-7
Timo Jaakkola
Liikuntataitojen oppiminen ja taitoharjoittelu
Miksi ohjattava ei edisty, vaikka näytän, kuinka suoritus tehdään?
Miten voin paremmin rakentaa harjoituksen, jotta se auttaa oppimaan
lajin kannalta tärkeitä taitoja? Kuinka luon motivaation
pitkäjänteiseen harjoitteluun?
Taitoharjoittelu on usein pelkkää fyysisen toiminnan kehittämistä.
Tässä kirjassa liikuntataitojen oppimista tarkastellaan
monipuolisesti. Huomion kohteina ovat muun muassa erilaiset
oppimistyylit, tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja mielikuvien käyttö.
Kirjan avulla liikunnan opettajat, ohjaajat ja valmentajat oppivat
luomaan harjoituksia ja oppimisympäristöjä, jotka tukevat
motivaation ja taidon kehitystä. Teos sopii niin yksilö- ja
joukkuelajien ohjaajille kuin liikunnan harrastajien ja
määrätietoisten urheilijoidenkin tukemiseen.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-485-9
Sivumäärä 205 sivua
Marja Kokkonen
Ihastuttavat, vihastuttavat tunteet
Opi tunteiden säätelyn taito
Päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa harrasteryhmissä aikuiset voivat opettaa tunteiden säätelyä niille lapsille, joista työnsä puolesta ovat vastuussa. Useat toimiviksi osoittautuneet lasten ja nuorten vihan ja aggressiivisuuden vähentämiseen tähtäävät hoitomuodot sisältävät tunteiden tunnistamisen ja säätelemisen taitojen opettamista. Myönteiset tunteet myös edistävät merkittävästi oppimista, sillä ne ohjaavat tarkkaavaisuutta, liittyvät oppijoiden käsityksiin siitä, mitä on tarpeen oppia ja motivoivat heitä oppimaan.
Tunteiden säätelykyvyn perusta luodaan jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Tämän takia kaikkien aikuisten on syytä olla selvillä siitä, kuinka he voivat tukea elämäänsä kuuluvien tai sitä vain ohimennenkin koskettavien lasten tunteiden säätelyn kehittymistä.
Opettajien pitäisi muistaa säädellä tunteitaan myös
itsekkäämmistä syistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajat ovat sitä tyytyväisempiä työhönsä, mitä enemmän he ilmaisivat todellisia tunteitaan. Siksi tämän kirjan lähtökohtana on se, että tunteiden säätelyn taito on tarpeen myös aikuisuudessa ja että sitä pystyy opettelemaan siinä, missä mitä tahansa
muutakin taitoa.
Teos tuo esille, kuinka tärkeää tunteiden tasapaino erilaisissa elämäntilanteissa on, ja auttaa ymmärtämään tunteiden säätelyn haasteita läpi ihmisen elämänkaaren. Kirjan avulla voit oppia säätelemään tunteitasi niin töissä kuin vapaa-ajalla. Samalla se kertoo, miten voit auttaa muita oppimaan tunteiden säätelyä.
Kiinnostavasti etenevää kerrontaa elävöittävät eri-ikäisten
ihmisten kanssa käydyt keskustelut sekä heidän aiheesta
kirjoittamansa kirjeet.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-464-4
Sivumäärä 172 sivua
Taina Rantala
Oppimisen iloa etsimässä
Miksi imartelevista kansainvälisistä oppimistuloksista huolimatta oppilaat eivät viihdy koulussa? Tämä kirja on kertomus eräästä koululuokasta, sen opettajasta ja oppilaista iloineen ja suruineen opettajan työn haasteellisuutta unohtamatta. Kirja sopii kaikille kasvatuksen ja opetuksen parissa työskenteleville ja myös niille kasvatuksesta kiinnostuneille, jotka haluavat kurkistaa koulun seinien sisäpuolelle. Kirja soveltuu erinomaisesti myös oppikirjaksi, sillä se sisältää runsaasti oppilaan ohjaukseen sekä erilaisten oppijoiden kohtaamiseen liittyviä ideoita käytännön kouluelämään liitettynä.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-144-4
Sivumäärä 178 sivua
Timo Jantunen
Satu kasvattaa
Topeliuksen sadut ja kasvatusajattelu
Tämä teos käsittelee aikamme kasvatuksen avainkysymyksiä mielenkiintoisesti Topeliuksen tunnetuimpien satujen ja tekstien avulla. Kirjassa elää Topeliuksen ajatus siitä, että lapsuus ei ole pienikokoista aikuisuutta vaan oma laadullisesti omaleimainen ajanjakso ihmisen elämänkaaressa.
Kirjassa puhutaan lapsilähtöisyydestä, lapsen ja lapsuuden kunnioituksesta.
Keskeisiä teemoja kirjassa ovat kasvatuskeskustelun synnyttäminen, lapsuuden puolustus sekä se, miten kasvattaa lapsissa mielikuvitusta ja luovuutta. Kirja on ajatuksia herättävää luettavaa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä kaikille vanhemmille.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2007
ISBN 978-952-451-145-2
Sivumäärä 241 sivua
Kati-Pupita Mattila
Lapsen vahvistava kohtaaminen
Lapsi muodostaa käsitystä siitä, minkälainen hän on, minkälaisia muut ihmiset ovat, miten ihmisten kesken toimitaan ja kantaako elämä. Vahvistavan kohtaamisen keskeinen tavoite on auttaa ja tukea lasta elämään omaa tarinaansa.
Tämä kirja kuvaa lapsen hyvää ja vahvistavaa kohtaamista turvallisen aikuisen kanssa arjen erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Keskeisiä teemoja ovat lapsen persoonan kunnioittaminen ja lapsen arvon ymmärtäminen. Erityisen tarkastelutilan saa lapsen surun kohtaaminen. Kirjassa käsitellään myös arvokasvatusta, aikuisen esimerkillisyyttä sekä kulttuurissamme ja elämäntavassamme muodostuvia haasteita lapsen vahvistavalle kohtaamiselle. Kati-Pupita Mattilan elävä ja ymmärtävä kerrontatapa saavat lukijan pohtimaan, miten näen lapsen arvon.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-507-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 120 sivua
Paula Määttä - Anja Rantala
Tavallisen erityinen lapsi
Yhdessä tekemisen toimintamalleja
Miksi on päädytty puhumaan erityisistä lapsista ja kadotettu tavallinen lapsi? Miten ja miksi yhä useammat lapset arvioidaan erityisiksi tai erityisen tuen tarpeessa oleviksi? Jos mittapuuna käytetään ”täydellistä lapsuutta”, ovat kaikki lapset enemmän tai vähemmän epänormaaleja tai poikkeavia, siis tavallisen erityisiä lapsia. Jako ”normaaleihin” ja ”epänormaaleihin” häviää kodin arjessa, mutta kodin oven ulkopuolella alkaa tiukka luokittelu ja keskustelu siitä, kenen asiantuntemukseen luotetaan, kun lasten kehittymisen ja oppimisen edellytyksiä arvioidaan.
Monenlaisten lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset kohtaavat myös monenlaisia perheitä. Siksi heidän tulisi toimia tiiviissä yhteistyössä perheiden kanssa. Vanhempien asiantuntemusta ei kuitenkaan vieläkään osata tai haluta käyttää riittävästi: oman arvionsa mukaan vain noin neljäsosa ammattilaisista työskentelee lasten varhaisvuosina perheen tarpeita aidosti kuunnellen. Kodin, päivähoidon ja koulun tarjoamat arkipäivän tilanteet ovat kuitenkin lapsen kehityksen peruspilareita ja perhettä ja lasta tukevien palvelujen tulisi perustua lasten ja vanhempien tarpeisiin.
Kirjassa tarkastellaan päivähoidon ja koulun ammattilaisten ja lapsiperheiden yhteistyötä sekä tuodaan esille toimivia yhdessä tekemisen tapoja. Yhteinen vastuun kantaminen vaatii harjoittelua. Kirjan käytännöllisten vinkkien avulla päiväkodissanne on helppo löytää ne yhteistyön arkiset tavoitteet, joiden avulla pystyy rakentamaan kaikenlaisille lapsille hyvinvointia edistäviä kehitysympäristöjä.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-442-2
Sivumäärä 259 sivua
Christina Salmivalli
Koulukiusaamiseen puuttuminen
Kohti tehokkaita toimintamalleja
Koulukiusaamisesta puhutaan paljon, ja varmasti kaikki ovat sitä mieltä, ettei sitä saa olla. Keinoja kiusaamisen vähentämiseen on olemassa, ja tutkimukset osoittavat, että ne ovat myös tehokkaita. Tarvitaan sekä yleisiä toimenpiteitä, jotka kohdistuvat kaikkiin oppilaisiin ja ovat pääasiassa kiusaamista ennalta ehkäiseviä, että kohdennettuja toimenpiteitä, jotka otetaan käyttöön kiusaamistapauksen tultua ilmi.
Tähän kirjaan on koottu menetelmiä, joilla kiusaamista voidaan ehkäistä ja vähentää. Menetelmät on kuvattu perusteellisesti ja konkreettisesti, joten ne on helppo ottaa käyttöön omassa työssä. Kirja innostaa laatimaan yhteisen toimintasuunnitelman, jonka avulla kiusaamista ehkäistään ja toimeen tartutaan silloin kun pitää.
Kirjan uudistetussa painoksessa esitellään myös KiVa Koulu -ohjelma, joka on uusi suomalainen innovaatio kiusaamisen ehkäisemiseksi. KiVa Koulun odottamattoman nopea leviäminen kouluihin kertoo koulujen tarpeesta saada käyttöön konkreettisia keinoja kiusaamisen ennalta ehkäisemiseen ja tehokkaaseen puuttumiseen.
Kirjan on kirjoittanut vuonna 2009 vuoden psykologiksi valittu professori Christina Salmivalli. Teos on vuonna 2003 valmistuneen kirjan uudistettu ja täydennetty painos.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-437-8
Sivumäärä 165 sivua
Oiva Ikonen - Pirkko Virtanen (toim.)
Erilainen oppija - yhteiseen kouluun
Kokemuksia yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden kehittämisestä
Kaikille yhteinen koulu on ollut sekä erityisopetuksen että yleisopetuksen tavoitteena jo kauan. Hyvien käytäntöjen leviäminen ja vakiintuminen päivittäiseksi toiminnaksi on kuitenkin ollut hidasta. Opetuksen eriyttäminen ja yksilöllistäminen ryhmässä on edelleen koulun suurimpia pedagogisia haasteita.
Hyvä kasvu ja oppiminen oppilaiden edellytysten ja ikäkauden mukaisesti perustuu siihen, että oppilas kokee opetuksen olevan juuri hänelle suunnattua. Tämän käytännönläheinen teos on alan asiantuntijoiden kooste kasvatuksen ja opetuksen nykyisestä tilasta ja työstä, jota kentällä tehdään erilaisten oppilaiden ja opiskelijoiden hyväksi.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2007
ISBN 978-952-451-155-1
Sivumäärä 416 sivua
Malin, Antero - Männikkö, Kaisa (toim.)
Älykkyys
Valoa ja varjoja
Kirja älykkäiden tarpeesta ja halusta kasvaa ymmärtävässä kasvuympäristössä, oppia haasteellisessa koulussa ja käyttää älykkyyttään työssä ja yhteiskunnassa. Lahjakkailla on oikeus omia kykyjään vastaavaan opetukseen ja opettajien huomioon samassa suhteessa muiden keskivertojoukosta poikkeavien oppilaiden tavoin. Miten opetus sitten pitäisi järjestää, jos älykkyys sinänsä ei auta lasta selviytymään koulusta tai toveripiirin hyväksynnän saavuttamisessa?
Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Mensa ry:n kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus ja Atena
Painovuosi 1998
ISBN 951-796-130-8
Sivumäärä 151 sivua
Uusikylä, Kari
Lahjakkaiden kasvatus
Miten vanhemmat ja opettajat voivat kehittää lasten lahjakkuutta? Mitä lahjakkuus lopulta on? On myös huippuyksilöitä, ihmelapsia ja neroja, joiden lahjakkuuden ylivertaisuus muihin nähden on ilmeinen.
Tämä kirja tarjoaa vanhemmille, opettajille ja kaikille lahjakkuudesta kiinnostuneille tutkimuksiin perustuvaa tietoa lahjakkuudesta. Jokaisessa yksilössä piilevä lahjakkuus voidaan saada kehittymään näkyviksi suorituksiksi taiteiden, tieteiden, urheilun tai muilla aloilla!
Kari Uusikylä palkittiin keväällä 2005 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla koulutuksen ja opetuksen alan tiedonjulkistamisessa tehdystä monipuolisesta elämäntyöstä.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus ja WSOY
Painovuosi 2005
ISBN 951-0-19175-2
Sivumäärä 218 sivua
Paula Määttä - Eeva Lehto - Marja Hasan - Ritva Parkas (toim.)
Lapsi kuulolla
Opas kuulovammaisen lapsen opettajille ja kasvattajille
Lapsi kuulolla on helppolukuinen opas, joka soveltuu esimerkiksi päiväkoteihin ja esiopetukseen, peruskouluihin, lastentarha- ja luokanopettajakoulutukseen, koulu- ja luokka-avustajien koulutukseen sekä kuulovammaisten lasten lähiverkostolle. Kirjan sisältöaiheita ovat mm. esteetön kuunteluympäristö, kuuleminen vuorovaikutus- ja oppimisprosessina, kuulovammaisen lapsen varhaiskuntoutuksen polku, opetus- ja työmenetelmät koulussa sekä kuulovammaisen lapsen erityisopetuksen kysymykset. Kirja on syntynyt valtakunnallisen Satakieliohjelman myötä yhteistyössä opettajien, kuulovamma-alan asiantuntijoiden ja Jyväskylän yliopiston kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2005
ISBN 952-451-129-0
Sivumäärä 192 sivua
Marjatta Takala - Elina Kontu (toim.)
Näkökulmia näkövammaisten opetukseen
Näkövammaisia opiskelee paljon integroituneena tavallisella luokalla. Tämä käytännönläheinen teos on avaus keskusteluun näkövammaisten opetuksen kehittämisestä. Kirjassa käsitellään näkövammaisen lapsen varhaisvaiheita ja kuntoutusta, kouluikää opetuksen erityispiirteineen sekä peruskoulun jälkeistä aikaa. Kirja alkaa sokean puheenvuorolla ja päättyy sokean lapsen vanhemman tekstiin. Kirja on kuva-aineistoineen kiinnostava tutkimusmatka näkövammaisten maailmaan.
Kirja on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän näkövammaisten koulun kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-143-6
Sivumäärä 280 sivua
Pirjo-Leena Koivunen
Hyvä päivähoito
Työkaluja sujuvaan arkeen
Lapsen hyvinvoinnin edellytykset eivät tule ulkopuolelta vaan ovat läsnä joka hetki arjessa, jossa lapset elävät. Tässä kirjassa käsitellään tyypillisiä päivähoidon tilanteita, jotka voidaan toteuttaa niin, että toiminnan laatua parannetaan. Lisäksi kirjassa tuodaan esiin lasten kehityksellisiä pulmia ja toimintamalleja, jotka soveltuvat kaikille lapsille mutta toimivat myös kuntouttavana toimintana.
Päivähoidon arki on täynnä lapselle tärkeitä hetkiä ja tapahtumia. Arjen ohjaamisessa kasvattajalta vaaditaan monenlaista osaamista, kiinnostusta ja myönteistä suhtautumista haastavan työn hoitamisessa. Kirja on tarkoitettu erityisesti päivähoidon työntekijöille, mutta se sopii mainiosti myös lasten vanhemmille.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-400-2
Sivumäärä 208 sivua
Elina Havukainen ja Nina Korventaival
Virtaa vanhemmille - voimavaratyöskentelyä arjen tueksi (VARTU)
Autismisäätiön toteuttaman, RAYn rahoittaman Virtaa vanhemmille -hankkeen tuloksena syntyi toimintamalli ja siihen perustuva työkirja. Työkirja on tarkoitettu autismin kirjon henkilöiden vanhemmille. Työkirjan avulla on mahdollista syventää omaa autismin kirjoon liittyvää ymmärrystä ja vahvistaa omia voimavarojaan. Työkirja soveltuu sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyyn.
Työkirjassa on erillinen autismin kirjoa käsittelevä teoriaosuus tehtävineen. Voimavaratyöskentely muodostuu yhdeksästä osiosta ja niiden välillä työstettävistä pohdintatehtävistä.
2010
ISBN: 978-952-92-6707-1
Kyllikki Kerola - Sari Kujanpää - Tero Timonen
Autismin kirjo ja kuntoutus
Autismi on neurologisen kehityksen häiriö, joka aiheuttaa erilaisia pulmia yksilön sosiaalisuuteen, kommunikaatioon ja aistikokemuksiin. Kasvatuksellisella kuntoutuksella voidaan tukea autistisen lapsen kommunikointia ja sosiaalista kehitystä ja siten edistää lapsen ja hänen perheensä elämänlaatua. Keskeistä on autismin ymmärtäminen. Autismin kirjon henkilölle on järjestettävä oppimiskokemuksia, joilla autetaan häntä voittamaan oireyhtymään liittyvät vaikeudet
Tässä kirjassa kerrotaan kattavasti, mitä piirteitä voidaan kuntouttaa, miten se tehdään ja mikä kuntoutuksessa on tärkeää sekä mihin kuntoutuksen vaikutus perustuu. Kirjassa puhutaan paljon autistisista lapsista. Samoja ideoita ja käytäntöjä voi soveltaa myös autismin kirjon aikuisiin, muihin oireyhtymiin sekä aivan tavallisten lasten kasvatukseen. Havainnollinen teos on tarpeellinen kaikille autististen henkilöiden kanssa toimiville – terapeuteille, opettajille ja autististen lasten vanhemmille.
Kirja perustuu aiemmin ilmestyneeseen kirjaan Autismikuntoutus, jonka sisältö on uudistettu ja ajantasaistettu.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-399-9
Sivumäärä 445 sivua
Timo Ahonen-Tiina Siiskonen-Tuija Aro (toim.)
Sanat sekaisin?
Kielelliset oppimisvaikeudet ja opetus kouluiässä
Kielelliset oppimisvaikeudet ovat yksi keskeisimmistä lasten koulunkäyntiä haittaavista tekijöistä. Tässä erityisesti käytännön työntekijöille suunnatussa teoksessa tarkastellaan dysfaattisten vaikeuksien ilmenemismuotoja ja annetaan konkreettisia vihjeitä ja työvälineitä opettajille, kielihäiriöisten lasten vanhemmille ja kaikille näiden lasten parissa työskenteleville.
Teos on toteutettu yhteistyössä Niilo Mäki Instituutin ja Haukkarannan koulun kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2008
ISBN 978-952-451-082-0
Sivumäärä 265 sivua
Anne-Mari Myllykoski - Nina Melamies - Sari Kangas
Itsenäistyvä nuori ja AD/HD
Käytännönläheinen opas kertoo niistä tilanteista, joissa tarkkaavaisuushäiriöinen nuori saattaa tarvita apua tai opastusta. Oppaassa annetaan vinkkejä ja ohjeita sekä kerrotaan, mistä voi hakea lisää apua ja tietoa. Kirjassa paneudutaan tarkkaavaisuushäiriöihin ja niiden kuntoutukseen, nuoren itsenäiseen elämään, perhe-elämään sekä koulu- ja työelämään.
Kirja sopii oppaaksi erityisnuorille sekä nuorten vanhemmille, opettajille ja muulle lähipiirille sekä nuorten tukena työskenteleville ammattilaisille.
Kirja on toteutettu yhteistyössä ADHD-liiton, Mannerheimin lastensuojeluliiton, Raha-automaattiyhdistyksen ja Janssen-Cilagin kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2004
ISBN 952-451-087-1
Sivumäärä 124 sivua
A. Jean Ayres
Aistimusten aallokossa
Sensorisen integraation häiriö ja terapia
Sensorisen integraation häiriö on aivojen toimintahäiriö, joka voi ilmetä monenlaisina oireina: lapsi voi olla levoton, arka, kömpelö tai kiukkuinen. Häiriö aiheuttaa usein vaikeuksia myös kouluoppimisessa.
Tässä kirjassa selitetään perinpohjaisesti, mistä sensorisessa integraatiossa on kysymys. Lisäksi käsitellään SI-häiriön terapiaa ja yhteyttä erilaisiin oppimisvaikeuksiin. Syvällisen tiedon avulla vanhemmat ja opettajat osaavat toimia lapsen kanssa oikein. Perusteellinen teos on monipuolinen käsikirja niin alan ammattilaisille kuin kaikille lasten parissa työskenteleville
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2008
ISBN 978-952-451-180-3
Sivumäärä 345 sivua
Anna-Liisa Lämsä (toim.)
Mun on paha olla
Näkökulmia lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin
Mitä ovat ne voimavarat, joiden turvin lapset ja nuoret selviytyvät elämässään, vaikka he kohtaisivat vakavia ja haavoittavia vaikeuksia?
Tässä kirjassa tarkastellaan nuorten psyykkisen pahan olon taustatekijöitä, niihin liittyviä kokemuksia sekä keinoja, joilla voidaan tukea ja edistää nuoren kasvua vaikeuksista huolimatta. Näiden perusteemojen ohella aiheina ovat kiusaaminen ja siihen liittyvät haavoittavat kokemukset. Kirjassa käsitellään myös haavoitetun nuoren kohtaamista vanhempien sekä nuorten parissa toimivien ammattilaisten yhteisenä haasteena.
Kirja herättää lukijoissa kysymyksiä, joiden avulla he näkevät nuorten ongelmat ja oman tehtävänsä kasvun tukijoina uusista näkökulmista. Kuhunkin artikkeliin sisältyy pohdintakysymyksiä ja käytännön vinkkejä, joita vanhemmat ja nuorten parissa toimivat ammattilaiset voivat soveltaa kohdatessaan nuoria, joilla on syystä tai toisesta paha olla.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-209-1
Sivumäärä 252 sivua
Leena Nurmi - Kirsi Pesonen (toim.)
Elämää Touretten oireyhtymän kanssa
Touretistit ja heidän vanhempansa kuvaavat kirjan tarinoissa, mitä on elämä Touretten oireyhtymän kanssa - myös positiivisessa mielessä! Kirja kertoo lisäksi perustiedot Touretten oireyhtymästä sekä kuinka erityisoppilaan tilannetta koulussa voidaan tukea.
Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Tourette-yhdistys ry:n kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-133-9
Sivumäärä 162 sivua
Uniongelmien ehkäisy
Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilän katsaus
"Koululaisten uniongelmia voidaan ehkäistä" on julkaistu Suomen Lääkärilehti 1-2/2009:ssä.
Juttu löytyy alla olevan linkin takaa ja siinä seitsemän
sivua:
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto1_2.pdf
Autismi ja geenit -tutkimusjulkaisu
Nimeke: SLC1A1- ja JMJD2C-geenien assosiaatio autismin kirjoon
suomalaisessa väestössä
Tekijä: Järvinen, Tarja-Tuulikki
Vuosi: 2009
Organisaatio: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Tiivistelmä: Aikaisemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että kromosomissa 9p24 sijaitseva geeni SLC1A1 assosioitui pakko-oireiseen häiriöön. Kansainvälisessä autismin alttiusgeenien kartoituksessa kromosomissa 9p24.1 sijaitsevan geenin JMJD2C oli havaittu assosioituvan autismin kirjoon. Haluttiin tutkia, assosioituvatko nämä geenit autismin kirjoon suomalaisessa väestössä.
Työtä varten oli kerätty näytteitä suomalaisilta autismin kirjon henkilöiltä ja heidän lähisukulaisiltaan, ja näiden DNA eristettiin kokoverestä. Tutkimukseen valittiin 176 näytettä henkilöiltä, joilla oli joko varhaislapsuuden autismi tai Aspergerin oireyhtymä, ja kontrollina käytettiin näytteitä 200 tuntemattomalta luovuttajalta.
SLC1A1-geeni jakautuu 12 eksoniin, ja se koodaa EAAT3-proteiinia, joka kuljettaa L-glutamaattia solujen sisälle neuroneissa. SLC1A1-geenin tutkimuksessa käytettiin perinteistä sekvensointia, ja mukana oli kuusi markkeria eksonien 4, 8 ja 10 alueelta ja läheisyydestä. JMJD2C-geeni jakautuu 21 eksoniin, ja se koodaa GASC1-proteiinia, joka säätelee geenien transkriptiota poistamalla kromatiineja pakkaavien histoniproteiinien metyyliryhmiä. JMJD2C-geenin tutkimuksessa käytettiin reaaliaikaista PCR:ää
markkerille rs1340513, jonka oli aiemmissa tutkimuksissa havaittu assosioituvan autismin kirjoon. SLC1A1-geenissä 175 näytteelle ja 194
kontrollille ja JMJD2C-geenille 175 näytteelle ja 197 kontrollille
laskettiin todennäköisyydet alleeli- ja genotyyppijakaumille yksilötason χ2-testillä, joka on assosiaatioanalyysimenetelmä, jossa tunnetaan yleisempien ja harvinaisempien alleelien määrät sairailla ja verrokeilla. Lisäksi käytettiin Fisherin tarkkaa testiä, joka soveltuu hyvin erityisesti silloin, kun laskennassa on mukana pieniä alleelimääriä. Testit suoritettiin R-ohjelmalla (TheR Foundation for Statisical Computing), joka on maksuton tietokonekieli ja -ympäristö tilastollisille menetelmille.
Nollahypoteesina yksilötason χ2-testissä pidetään sitä, että assosiaatio alleelien, genotyyppien ja sairausstatuksen välillä on puhtaasti satunnaista, ja tilastollista merkitsevyystasoa 0,01 pidetään tilastollisesti merkitsevänä, jolloin voidaan katsoa, että nollahypoteesi kumoutuu. SLC1A1-geenin yksikään markkeri ei saavuttanut tilastollista merkitsevyystasoa 0,01, jolloin nollahypoteesi jäi voimaan eikä geeni assosioitunut autismin kirjoon.
JMJD2C-geenin markkeri alitti tilastollisen merkitsevyystason 0,01
alleelijakauman kohdalla. Todennäköisyydet markkerin alleelijakaumalle yksilötason χ2-testissä oli noin 0,0085 ja Fisherin tarkassa testissä noin 0,0065, jolloin nollahypoteesi kumoutui eli assosiaatio alleelien ja sairausstatuksen välillä ei ollut puhtaasti satunnaista. JMJD2C-geeni assosioitui autismin kirjoon myös suomalaisessa väestössä.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/RN:NBN:fi:amk-200903041583
Sovittelu varhaiskasvatuksessa
Riita ei ole peikko vaan mahdollisuus oppia uutta!
Sovittelun tavoitteena on saattaa riidan osapuolena olleet lapset aidosti kohtaamaan toisensa. Lapset saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja. Sovittelutoiminnassa opitaan vuorovaikutustaitoja, toisten huomioimista ja puheenvuoron odottamista sekä omien ja toisen tunteiden tunnistamista ja nimeämistä. Sovittelun avulla myös harjoitellaan pois syyttelystä ja syyllisten etsimisestä.
Sovittelu on yksi merkittävä osallisuuden vahvistamisen työväline varhaiskasvatuksessa. Teos avaa hyviä käytäntöjä varhaiskasvatuksen kentältä sekä sovittelutoiminnan lähtökohtia ja tutkimustuloksia.
Kirja on tehty yhteistyössä Suomen sovittelufoorumin VERSO-ohjelman ja MiniVerso-projektin kanssa.
PS-kustannus
1. painos, 2015
ISBN 978-952-451-668-6
Mervi Juusola
Vahvaksi rakennettu itsetunto ja elämä
Jämäkkyystaitojen valmennus 16-25 -vuotiaat
Osaatko asettaa psyykkistä hyvinvointiasi suojaavat rajat? Tiedätkö, mitä voit sanoa, jos sinua häiritään ja loukataan netissä tai kohdellaan huonosti työelämässä? Uskallatko puolustaa oikeuksiasi?
Tämä valmennuskirja on suunnattu nuorille aikuisille. Kirjan harjoitukset keskittyvät itsetunnon vahvistamiseen, hyvien ihmissuhteiden rakentamiseen, työelämän jämäkkyystaitoihin ja itsenäiseen elämän hallintaan, moraaliin sekä päätöksentekoon. Kirja tarttuu moniin konkreettisiin ongelmiin, kuten seksuaaliseen häirintään arjessa ja nettiympäristöissä.
Voimakirja
2015
ISBN 978-952-7060-10-0
154 sivua
Merja-Maaria Turunen
Nuori ja masennus
Masennus on nuorilla yleisempää kuin aikuiset huomaavat. Uhmakkaan ja rajunkin käyttäytymisen takana voi olla epävarmuutta ja toivottomuutta tulevaisuuden suhteen. Nuori ei osaa pukea tunteitaan sanoiksi ennen kuin hänellä on lähellään joku, joka on valmis kuuntelemaan.
Kirja auttaa nuoria ja heidän läheisiään ymmärtämään masentuneisuuden tunteita, masennusta ja itsetuhokäyttäytymiseen liittyviä riskitilanteita.
Kirja antaa esimerkkejä, miten päästä ylös kuopasta, kun tuntuu siltä, ettei itse jaksa eikä kukaan voi auttaa. Masennuksen tunnistaminen on tärkeää, koska sitä voidaan hoitaa ja siitä toipuu. Useimmiten elämä voittaa. Koskettavien esimerkkitapausten avulla käydään läpi nuorten psyykkisen oirehtimisen syitä ja annetaan toivoa paremmasta.
Merja-Maaria Turunen on lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, joka on työskennellyt nuorten ja heidän perheittensä kanssa sekä sairaalaosastoilla että avohoidossa. Hän on ollut mukana kehittämässä nuorisopsykiatrian osaamista lastensuojelussa ja koulukodeissa. Nykyisin hän toimii Porvoon sairaalan lasten psykiatrian poliklinikan ylilääkärinä.
Ilmestyy 15.1.2016
Kirjapaja
1. painos, 2016
ISBN 978-951-607-380-7
160 sivua
Elaine N. Aron – Kirsimarja Tielinen (suom.)
Erityisherkkä lapsi
"Kirjoitin tämän kirjan, koska tiedän monien vanhempien kamppailevan kasvattaessaan erityisherkkiä lapsia. Vanhemmassa tai lapsessa ei ole kummassakaan vikaa. Sinulla on erityinen lapsi. Tämä kirja auttaa kasvattamaan hänestä paitsi poikkeuksellisen, myös terveen, rakastavan, maailmaan sopeutuneen ja tyytyväisen."
Elaine N. Aron
Erityisherkät ihmiset ovat tavallista alttiimpia ulkoisille ärsykkeille, muiden mielialoille ja sosiaalisille tilanteille. Herkkyys on synnynnäinen ominaisuus, joka ilmenee jo vastasyntyneillä vauvoilla.
Herkkyystaipumus voi olla erityisen haastava lapsille ja nuorille, sillä he kohtaavat jatkuvasti uutta ja heidän minäkuvansa ja elämäntaidot ovat vasta kehittymässä. Parhaassa tapauksessa taipumus on etu, mutta jos sitä ei tunnisteta, herkkä lapsi voidaan väärin tulkita ujoksi, sisäänpäin kääntyneeksi tai keskittymishäiriöiseksi.
Psykologi Elaine N. Aron esittelee kirjassa tutkimustensa paljastaman tiedon erityisherkistä lapsista. Lisäksi hän jakaa haastattelemiensa vanhempien parhaat neuvot herkkien lasten vanhemmille ja muille kasvattajille.
Kirjan ensimmäinen osa kertoo, millaisia erityisherkkien lasten tavallisimmat ongelmat ovat ja miten vanhemman oma herkkyys tai sen puute vaikuttavat arkeen ja kasvatukseen. Kirja opettaa herkän lapsen vanhemmalle turvallista rajojen asettamista, keinoja kehittää lapsen itsetuntoa ja tapoja keskustella herkkyyden mukanaan tuomista ongelmista ja iloista.
Toisessa osassa pureudutaan tarkemmin erityisherkkiin lapsiin ikäryhmittäin: vauvat ja leikki-ikäiset, koululaiset, sekä teinit ja nuoret aikuiset. Kuinka tunnistaa herkkä vauva? Mitä säännöt ja rutiinit merkitsevät leikki-ikäiselle? Kuinka koululaiselle voi opettaa esimerkiksi kokeiden aiheuttaman stressin käsittelyä? Entä kuinka valmistaa täysi-ikäistyvä herkkä teini kohtaamaan maailma omillaan?
Elaine N. Aron on yhdysvaltalainen psykologi ja tutkija, joka kiinnostui erityisherkkyydestä havaittuaan olevansa aisti- ja tunneherkkä. Hän on alan johtava tutkija, joka on alun perin nimennyt ilmiön. Myös hänen lapsensa on erityisherkkä. Erityisherkkä ihminen -kirja ilmestyi suomeksi loppuvuodesta 2013 ja Suomen erityisherkät ry perustettiin pian sen jälkeen. Erityisherkkä ihminen -kirjasta (Nemo 2013) on otettu jo 8 painosta, ja Erityisherkkä ihminen ja parisuhde -kirjasta (Nemo 2014) otettiin pian toinen painos.
Kustannusosakeyhtiö Nemo
2015
ISBN 9789522402899
326 sivua
Jari Sinkkonen – Kaisa Tervonen-Arnkil (toim.)
Lapsi uusissa oloissa
Tietoa sijaishuollosta ja adoptiosta
Kirjan teemana on kiintymyssuhteen kehitys ja merkitys lapsilla, jotka joutuvat uusiin tai poikkeusoloihin, esimerkiksi adoptoidut ja sijoitetut lapset, ja miten tämä tulisi huomioida esimerkiksi sosiaalialan ja terveydenhuollon kohtaamisissa.
Kirja on suunnattu oppaaksi ja käsikirjaksi lastensuojelun ja adoption ammattilaisille, adoptiolasten vanhemmille, sosiaalialan ja terveydenhuollon sekä päivähoidon ja koulun ammattilaisille, lääketieteen, sosiaalityön, sairaanhoidon ja muun hoitotyön opiskelijoille. Kirjaa voivat käyttää työnsä tukena myös mm. lasten parissa toimivien järjestöjen työntekijät.
Ilmestyy 30.10.2015
Duodecim
1. painos, 2015
ISBN 978-951-656-499-2
250 sivua
Jari Sinkkonen – Laura Korhonen
Pulassa lapsen kanssa
Pulassa lapsen kanssa -kirjaan on koottu yleisimpiä lasten ja nuorten henkiseen hyvinvointiin liittyviä arjen tilanteita ja asioita, jotka aiheuttavat lasten vanhemmissa huolta ja kysymyksiä. Kirjan lähtökohtana ja tausta-aineistona ovat vanhempien kysymykset lasten arjesta ja niihin annetut vastaukset sekä vastausten aihepiireihin liitettävät tietoiskutekstit.
Pulassa lapsen kanssa -kirja on suunnattu oppaaksi ja käsikirjaksi lasten ja nuorten vanhemmille ja isovanhemmille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä päivähoidon ja koulun ammattilaisille.
Ilmestyy 30.10.2015
Duodecim
1. painos, 2015
ISBN 978-951-656-500-5
200 sivua
Sami Leppämäki – Tuula Savikuja (toim.)
Pakko-oireet ja OCD
”OCD:n ongelmahan on, että jos antaa jonkin asian ahdistaa, niin silloin se kyllä ahdistaakin ja paljon! Tämän häiriön kanssa oikeanlaista rohkeutta ei ole se, että taistelee, vaan se että ottaa iskuja vastaan ja pyrkii vielä vaikka nenä vinossakin hymyilemään.”
Pakko-oireinen häiriö (OCD) aiheuttaa siitä kärsivälle merkittävää haittaa ja häiritsee normaalia elämää. OCD:ta sairastavat ymmärtävät useimmiten itse oireidensa järjenvastaisuuden mutta eivät siitä huolimatta pysty lopettamaan käytöstään. He yleensä häpeävät ja salailevat oireitaan, ja monet odottavat vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin hakevat apua.
Pakko-oireet ja OCD on ensimmäinen suomalainen teos pakko-oireisesta häiriöstä. Kirjassa käsitellään pakko-oireisen käyttäytymisen syitä sekä hoitomenetelmiä, joiden avulla pakko-oireita voidaan lievittää. Pakko-oireista häiriötä ja sen ilmenemismuotoja tarkastellaan monipuolisesti lapsuudesta aikuisuuteen; mukana on myös tietoa niin OCD-lasten ja nuorten tukemisesta kouluympäristössä kuin vertaistukitoiminnastakin.
Asiantuntija-artikkelien lisäksi teoksessa on OCD-henkilöiden ja heidän läheistensä kirjoittamia tarinoita, joissa kerrotaan koskettavasti, mitä elämä pakko-oireiden kanssa on — myös positiivisessa mielessä. Tarinat on valittu Suomen Tourette- ja OCD- yhdistyksen jäseniltä kerättyjen kokemustarinoiden joukosta.
PS-kustannus
1. painos, 2014
ISBN 978-952-451-629-7
225 sivua
Maria Syvälä:
Hukassa huostassa - Kertomuksia lastensuojelun runtelemista perheistä
Joka tunti Suomeen syntyy seitsemän vauvaa. Lähes joka toinen tunti sijoitetaan kiireellisesti yksi lapsi. Joka seitsemäskymmenes suomalaislapsi on vuoden aikana ollut sijoitettuna. Vuosina 2012-2013 kirjailija-toimittaja Maria Syvälä tutustui 50 ihmiseen, jotka kokivat tulleensa lastensuojelussa kaltoinkohdelluiksi. Hän penkoi taustoja ja luki mapeittain asiakirjoja. Lisäksi hän keskusteli 75 lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Hukassa huostassa on pamfletti ja tietokirja lastensuojelun epäkohdista ja vallankäytöstä. Teos nostaa esiin monia tapauksia, joissa lapsi on sijoitettu heppoisin perustein - lapsen etuun vedoten ja varhaiseen puuttumiseen uskoen.
Kirjassa kerrotaan Kirsi Viitasesta, jolle ehdotettiin aborttia. Sitten hänet suljettiin synnytyksenjälkeen vauvan kanssa tarkkailtavaksi kuuden neliön laitoshuoneeseen, lähes vuodeksi. Huostaanoton valmistelun yhteydessä kaavailtiin vauvan adoptiota äidin selän takana.
Ani Leikonniemestä, joka koliikkivauvan ja syöpään sairastuneen lapsen äitinä haki itse apua lastensuojelusta. Hän menetti leikki-ikäisen poikansa kahdeksaksi kuukaudeksi, kunnes hallinto-oikeus palautti pojan äidilleen.
Kristasta, joka raiskattiin teininä. Lastensuojelu "auttoi" häntä huostaanotolla ja sulki lopulta betoniputkaan.
Petteristä, jonka vauvan pehmoleluista lastensuojelussa heräsi huoli.
Make-isästä, jonka sosiaalityöntekijät vieraannuttivat lapsistaan.
Ja monista muista heidän kohtalotovereistaan.
Harva asia murentaa kansalaisen yhtä tehokkaasti kuin auktoriteettiasemassa olevan virkamiehen hyvin perusteltu, joskin epätosi uskomus kohteen kyvyttömyydestä toimia vanhempana. Vuonna 2034 kysytään, jos kysytään, miksi kukaan ei muistanut pelastaa vanhempia - ja miten lapsille lopulta kävi.
Kuka kertoisi meille, mitä tästä kaikesta seurasi?
Kuka saisi meidät ymmärtämään?
Kuunnellaan heitä, jotka ovat sen kaiken kokeneet.
Kustantaja Radium-kirjat
Painovuosi 2013
ISBN 9789525907216
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 315
Kyllikki Kerola - Sari Kujanpää - Anja Kallio:
Ihmiseltä ihmiselle - sosiaaliset taidot
Harjoituksia lapsille, nuorille ja aikuisille
Sosiaalisten taitojen harjoittelu edistää hyvinvointia. Ihminen, jolla on hyvät sosiaaliset taidot, ei käytä voimakeinoja eikä alista toisia. Hän neuvottelee, tekee sopimuksia ja osaa arvostaa sekä itseään että toisia.
Kirja ohjaa harjoittelemaan sosiaalisia taitoja, joita on nimetty 93, kuten asiointitaidot, hyvä kaveruus, häpeän tunteminen, häviämisen taito, itsehillintä, itsensä arvostaminen ja katsekontakti. Kustakin taidosta on laadittu keskustelun aiheita ja harjoituksia lapsille, nuorille ja aikuisille. Näistä lasten ja aikuisten harjoitukset esitetään rinnakkain oppikirjassa, kun taas nuorten harjoitukset ja niihin sopiva kuvitus kootaan verkkomateriaaliksi osoitteeseen www.edu.fi/ihmiseltaihmiselle.
Saatavilla myös ruotsinkielisenä kirjana Människor emellan.
Kustantaja Opetushallitus
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-13-5431-1
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 216
Afasia-apuvälinepaketti -
Sisältää kuusi kirjaa
Kommunikoinnin käsikirjat helpottavat afaattisten henkilöiden osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun. Kirjat on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, mutta ne sopivat hyvin apuvälineeksi myös henkilölle, jolla on afasia. Käsikirjoja voidaan käyttää keskustelun tukena esimerkiksi hoito- ja kuntoutustilanteissa sekä niiden suunnittelussa.
Oppaat ovat osa tuetun keskustelun menetelmää (SCA™ Supported Conversation for Adults with Aphasia), jossa käytetään mm. kuvia ja kirjoitettuja avainsanoja tukemaan keskustelua.
Pakettiin kuuluvat kirjat: Mitä on afasia?, Elämä on suurempi kuin afasia, Lääkärin vastaanotolla, Hoitajan vastaanotolla, Fysioterapeutin vastaanotolla ja Toimintaterapeutin vastaanotolla.
Tuotetyyppi kirjapaketti
Kustantaja Aivoliitto ry
Painovuosi 2013
Sivumäärä 24 + 145 + 86 + 139 + 139 + 132
Fysioterapeutin vastaanotolla -
Tuetun keskustelun käsikirja terveydenhuollon asiakkaille ja ammattilaisille
Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu kommunikoinnin käsikirja on tuotettu helpottamaan afaattisen henkilön osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun.
Kirja on käännetty kanadalaisen Aphasia Instituten kirjoista ja muokattu Suomen oloihin sopivaksi Aivoliiton moniammatillisessa työryhmässä.
Opas on ensisijaisesti tarkoitettu ammattilaisten työvälineeksi, sitä voidaan hyvin käyttää apuvälineenä myös henkilö, jolla on afasia. Käsikirjoja voidaan käyttää keskustelun tukena esimerkiksi hoito- ja kuntoutustilanteissa sekä niiden suunnittelussa.
Oppaat ovat osa tuetun keskustelun menetelmää (SCA™ Supported Conversation for Adults with Aphasia), jossa käytetään mm. kuvia ja kirjoitettuja avainsanoja tukemaan keskustelua.
Kustantaja Aivoliitto ry
Painovuosi 2013
Sidosasu kierresidottu
Sivumäärä 64
Ari Haasio
Netin pimeä puoli
Nettiriippuvuus, pedofiilit, nettihuijaukset ja tietomurrot - kuinka internetin paljon puhuttuihin vaaroihin tulisi suhtautua? Osa verkon käyttäjistä luottaa nettipalveluihin turhankin sinisilmäisesti, osa taas pelkää nettirikoksia lähes neuroottisesti. Harvalla on tarkkaa tietoa verkon todellisista vaaroista ja siitä, kuinka ne voi välttää.
Netin pimeä puoli kertoo internetin lieveilmiöistä kaunistelematta ja liioittelematta. Teos antaa havainnollisia esimerkkejä verkkorikollisten
toimintatavoista, chattien lieveilmiöistä, sosiaalisen median sudenkuopista, nettiriippuvuuden eri muodoista, vihapuheesta ja kiusaamisesta. Teos tarjoaa myös käytännön vinkkejä riskien hallintaan. Mistä tunnistaa huijauksen? Kuinka lapsia voi suojella netin vaaroilta? Milloin on syytä epäillä, että on joutunut verkkorikollisten uhriksi? Teoksen kirjoittaja on paneutunut verkon arkitodellisuuteen tutkivan journalismin ja osallistuvan havainnoinnin keinoin
sekä haastatellut verkon lieveilmiöiden parissa työskenteleviä henkilöitä.
YTL, FM Ari Haasio on kirjoittanut lukuisia internetiä käsitteleviä tietokirjoja. Hän työskentelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa yliopettajana. Internetissä hän on roikkunut jo yli 20 vuotta.
Kustantaja SKS Suomalaisen kirjallisuuden seura
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-222-391-3
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 150
Anne Österberg - Laura Tuomola
Tunteet tutuiksi -tehtäväkortit
Tunteita ilmaistaan monin eri tavoin: elein, ilmein, teoin ja sanoin. Tämän korttisarjan avulla on hauskaa ja helppoa pohtia lasten kanssa tunneilmaisun monimuotoisuutta, nimetä perustunteita ja havainnoida tunteiden kirjoa.
Reilunkokoisten (14,5 x 21 cm) korttien kauniit nelivärikuvat ja opettavaiset runot vievät lapset tunteiden monimuotoiseen maailmaan. Mukana on vihkonen, jossa annetaan vinkkejä korttien monipuoliseen käyttöön. Kortit ja vihkonen on helppo säilyttää mukana tulevassa läpinäkyvässä muovikotelossa.
Kortteja on kolme sarjaa. Ensimmäisessä sarjassa opetellaan tunnistamaan ja nimeämään tunteita ilmeitä ja eleitä tutkimalla. Toisessa sarjassa harjoitellaan tulkitsemaan lapsen maailman hankalia sosiaalisia tilanteita kaikkien läsnäolijoiden kannalta ja mietitään yhdessä keinoja selvitä näistä ongelmallisista hetkistä. Kolmannessa ja viimeisessä sarjassa keskitytään miettimään erilaisia toimintavaihtoehtoja ja valintojen seurauksia tilanteissa, joihin lapsi saattaa yllättäen joutua.
Kortteja voi käyttää niin yksilöohjauksessa, parityöskentelyssä kuin pienryhmätoiminnassakin. Ne soveltuvat hyvin lapsiryhmien toimintaan ja myös minkä tahansa muun tunteita käsittelevän ryhmän käyttöön.
Tuotetyyppi muu
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2013
ISBN 978-952-451-590-0
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 69 korttia + vinkkivihko
Ben Furman
Olen ylpeä sinusta!
"Positiivinen kasvatusopas, joka antaa kasvattajille keinot, joiden avulla voi vaikuttaa lasten käyttäytymiseen ja auttaa lasta elämisentaidoissa. Helppolukuinen kirja, joka ei puuduta edes iltalukemisena vaan piristää ja antaa aineksia seuraavaan päivään lasten kanssa."
- Raija Kantomaa, www.mtv3.fi
Tämä käytännönläheinen uudentyyppinen opaskirja on tarkoitettu kaikille, jotka kasvattavat lapsia: vanhemmille, isovanhemmille, päiväkoteihin ja kouluihin.
Kirja antaa kasvattajille keinot, joiden avulla he voivat vaikuttaa lasten käyttäytymiseen ja auttaa lasta elämisentaidoissa. Kirja koostuu viidestä luvusta, joissa käsitellään mm. kehumista, tottelemista, aikuisten välistä yhteistyötä sekä lasten tavallisten ongelmien ratkaisemista kotikonstein.
Kustantaja Tammi
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-31-6459-1
Sidosasu sidottu
Sivumäärä 119
Outi Ylitapio-Mäntylä (toim.)
Villit ja kiltit-Tasa-arvoista kasvatusta tytöille ja pojille
Tyttöjen ja poikien leikit, värit, harrastukset, kiinnostuksenkohteet… Lokeroimmeko lapsia liikaa?
Suunnitelmien tasolla jokaisessa päiväkodissa ollaan tasa-arvon asialla. Silti arjen toimintakäytännöt ovat usein sukupuolittuneita: tyttöjen ja poikien välisiä eroja ja stereotyyppistä ajattelua pikemminkin vahvistetaan kuin puretaan.
Tämä kirja herättelee kasvattajia pohtimaan omia toimintamallejaan sukupuolisen tasa-arvon edistäjinä. Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa pyritään siihen, että jokainen lapsi saa olla omanlaisensa, mutta siinä ei tavoitella sukupuolineutraaliutta.
Tavoitteena on ottaa huomioon lapsen persoona eikä asettaa häntä tiettyihin sukupuolirooleihin. Kaikki tytöt eivät leiki mieluiten nukeilla eivätkä kaikki pojat ole riehuvia rämäpäitä. Tärkeintä on tarjota monipuolisia mahdollisuuksia ja tukea myös sellaisia persoonallisuuden piirteitä, joita ei yleensä pidetä
tytöille tai pojille tyypillisinä. Kaikki lapset tarvitsevat rohkaisua omassa kasvussaan
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-571-9
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 200
Virpi Dufva - Mirjami Koivunen (toim.)
ADHD - Diagnosointi, hoito ja hyvä arki
ADHD tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, jonka keskeisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Näitä oireita esiintyy useimmilla ihmisillä joskus ja jossain määrin, mutta tämän diagnoosin saavat ne henkilöt, joilla oireita on runsaasti ja niistä aiheutuu merkittävää haittaa toimintakyvylle. Kouluikäinen ADHD-oireinen lapsi pyrkii liikuskelemaan oppitunnin aikana tai voi yhtä lailla olla takapenkin uneksija. Aikuisilla ylivilkkaus usein vähenee ja tarkkaamattomuus korostuu.
ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka oirekuvan kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että erilaiset ympäristötekijät. Tuen määrällä voidaan merkittävästi vaikuttaa ADHD-oireisten hyvinvointiin. Lapset, jotka ovat saaneet runsaasti tukea haasteiden voittamiseksi, ovat oppineet keinoja, joiden avulla pärjätä oireiden kanssa — tai niistä huolimatta.
Tässä kirjassa kerrotaan monipuolisesti, miten lasta, nuorta ja aikuista voi tukea, jos hänellä on ADHD, ja mistä ADHD-oireinen löytää itse apua ja tukea. Teoksessa esitellään myös, miten ADHD ilmenee, miten se diagnosoidaan ja millaista hoitoa ja kuntoutusta on saatavilla. Kirja on hyödyllistä luettavaa opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä vanhemmille ja muille läheisille, jotka kaipaavat vinkkejä ADHD-oireisen tukemiseen. Teos soveltuu myös hyvin nuorille ja aikuisille, joilla itsellään on ADHD.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-566-5
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 293
Tony Attwood
Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen
Tony Attwoodin ”Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikuisuuteen” -kirja on julkaistu suomeksi.
Lisää kirjasta voi lukea alla olevasta linkistä
http://www.autismiliitto.fi/index.phtml?s=5&1_m=1337
Markus Kaski - Anja Manninen - Pekka Mölsä - Helena Pihko (toim.) -
Kehitysvammaisuus
Täysin uudistettu ja ajantasaistettu selvitys kehitysvammaisuudesta, sen syistä ja ilmenemismuodoista, kehitysvammahuollosta ja kuntoutuksesta erilaisissa elämäntilanteissa. Kirja sopii kehitysvammaisten hoitajien koulutukseen ja käytännön työn tueksi mm. erityisopettajille, lääkäreille, psykologeille ja sosiaalityöntekijöille sekä kehitysvammaisten omaisille.
Kustantaja WSOYpro
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-63-0157-0
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 356
Karin Johannisson -
Melankolian huoneet - Alakulo, ahdistus ja apatia sisällämme
Paniikkihäiriön, masennuksen ja ahdistuksen uskotaan olevan vain oman aikamme vitsauksia, mutta samankaltaiset inhimillisestä herkkyydestä kumpuavat tunnetilat ovat kulkeneet rinnallamme vuosisatoja. Tämä kirja kertoo kiehtovasti, mutta samalla asiantuntevasti ja vakuuttavasti, miten ihmiset ovat tunteneet ja ilmaisseet henkistä kärvimystään eri aikoina. Aihetta käsitellään yhdeksän erilaisen tunnetilan, kuten herkkyyden, väsymyksen, ahdistuksen ja pelon näkökulmista. Kirja auttaa ammattilaisia ymmärtämään mielenterveyteen liittyvien oirekirjojen taustoja ja haastaa pohtimaan, tarvitsemmeko aina diagnosoidun mielenterveyden häiriön käsitelläksemme pahaa oloamme.
Kustantaja Atena
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-796-819-5
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 314
Liisa Keltikangas-Järvinen -
Pienen lapsen sosiaalisuus
Palkitun ja pidetyn tekijän sujuvasanainen uutuus käsittelee alle kolmevuotiaan lapsen sosiaalisuutta ja sosiaalisten taitojen kehitystä. Miten lapsi saavuttaa itsekontrollin? Mikä on ryhmän vaikutus? Mikä rooli on kodilla ja päivähoidolla? Mitä on hyvä päivähoito? Keskustelu pienen lapsen sosiaalisuudesta päätyy usein päivähoitoon. Se on olennainen osa pienen lapsen maailmaa, mutta päivähoidon laadusta on käyty vähän tutkimukseen perustuvaa keskustelua; puhe juuttuu usein päivä- ja kotihoidon vastakkainasetteluun. Teos on tärkeää luettavaa kaikille pienten lasten parissa työskenteleville, sillä se antaa tärkeää tietoa lapsen sosiaalisesta kehityksestä ja sen asettamista reunaehdoista mm. päivähoidolle.
Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen (s. 1946) on maamme johtavia lapsen kehityksen ja temperamentin tutkijoita. Hän on saanut työstään useita tunnustuksia. Hänen edellinen teoksensa Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot sai Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon ”merkittävänä yhteiskunnallisena puheenvuorona”.
Kustantaja WSOY Yleinen kirjallisuus
Painovuosi 2012
ISBN 978-951-0-38810-5
Sidosasu sidottu
Sivumäärä 224
Harriet Strandell -
Lapset iltapäivätoiminnassa
Lapset iltapäivätoiminnassa valottaa suomalaisen lapsuuden hallinnassa tapahtuneita syviä muutoksia, joiden yhtenä näyttämönä koululaisten iltapäiväuudistus on toiminut.
Teos tarjoaa kattavan näkökulman koululaisten iltapäivätoimintaan sekä selvittää lasten ja ohjaajien arkista kanssakäymistä iltapäiväkerhoissa. Erityisesti keskitytään rajoittamisen ja mahdollistamisen, vapauden ja vastuun sekä sopimisen ja luottamuksen teemoihin. Missä kulkevat vapauden ja vastuun rajat, ja mikä on ohjaajan rooli suhteessa lasten omatoimisuuteen?
Kirja kertoo lasten arkisista kokemuksista koululaisten iltapäiväkerhoissa. Se myös kertoo siitä, miten lapset työstävät niitä tapoja, joilla heitä ohjataan ja millä keinoin he ottavat oman paikkansa kerhojen sosiaalisessa järjestyksessä. Kirjassa kuullaan lasten omia käsityksistä siitä, mitä ja keitä he ovat iltapäiväkerholaisina.
Teos perustuu runsaaseen ja monipuoliseen tutkimusaineistoon. Se on tärkeää luettavaa lasten vanhemmille, lasten parissa työskenteleville ammattilaisille, päättäjille ja koululaisten iltapäivätoiminnan kehittäjille.
VTT Harriet Strandell on lapsuuden sosiologiaan erikoistunut sosiologi Helsingin yliopistossa.
Kustantaja Yliopistokustannus/ Gaudeamus Kirja
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-495-235-4
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 320
Ladonlahti Tarja - Pirttimaa Raija (toim.)
Erityispedagogiikka ja aikuisuus
Ajatus ihmisen koko elämänkaaren jatkuvasta, elinikäisestä oppimisesta on nykypäivää. Tässä kirjassa pohditaan oppimista ja tuen merkitystä oppimisessaan erityistä tukea tarvitsevan aikuisen elämässä. Kirjan artikkeleille on yhteistä pedagoginen painotus. Käsitellyiksi tulevat erityispedagogiikan keskeisen ulottuvuudet.
Kustantaja Palmenia-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-570-782-6
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 200
Sari Kunnari - Tuula Savinainen-Makkonen (toim.)
Pienten sanat - Lasten äänteellinen kehitys
Kirjassa kuvataan lasten äänteellistä kehitystä uusinta tutkimustietoa hyödyntäen. Kirjassa käsitellään niin äänteellisen kehityksen edellytyksiä, normaalia äänteellistä kehitystä ja kehityksen merkkipaaluja kuin äänteellisen kehityksen ongelmia ja niiden kuntoutusta.
Teos on suunnattu erityisesti puheterapeuteiksi, psykologeiksi, terveydenhoitajiksi, opettajiksi ja erityisopettajiksi opiskeleville. Kirjaa voidaan hyödyntää myös sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutuksessa. Lisäksi pienten lasten vanhemmat voivat löytää virikkeitä ja vastauksia lasten puheen ja kielen kehitystä koskeviin kysymyksiin.
Täysin uudistettu painos WSOY:n vuonna 2004 julkaisemasta teoksesta Mistä on pienten sanat tehty.
Sarja Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2012
ISBN 978-952-451-552-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 300
Arvioitu ilmestymisaika 30.3.2012
Metsäretki-lorupussi
Mullin mallin mustikoita
poimii pikkuinen mustikkanoita
Varpujen seassa paljain varpain,
onnesta hupsuna,
sinisin hampain.
Kurkista lorupussiin! Värikkäät ja vauhdikkaat lorupussit sisältävät 30 metsäaiheista muotoonleikattua lorukorttia sekä värikkään lorupussin, jossa kortit säilyvät helposti. Lorupussin avulla lapset viihtyvät hyvin. Jokainen lapsi voi nostaa pussista kortin, jonka loru luetaan yhdessä. Kortit on tehty tukevasta materiaalista, jota voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla. Laadukasta, suomalaista käsityötä olevat lorukortit ilahduttavat niin päiväkodin kuin koulun tai muun lapsiryhmän arjessa!
Kustantaja TinyDragon
Painovuosi 2011
Anna-Liisa Salminen (toim.)
Apuvälinekirja
Teos kuvaa apuvälinepalveluprosessia ja siihen liittyviä tekijöitä. Kirjassa esitellään lukuisia apuvälineitä ja niiden käyttöä. Näitä ovat näkemisen, kuulemisen, kommunikoinnin, liikkumisen, leikkimisen ja harrastamisen, työnteon ja opiskelemisen sekä asumisen ja päivän toimintojen apuvälineet. Omina kokonaisuuksinaan käsitellään proteeseja ja ortooseja sekä tietotekniikan monipuolisia mahdollisuuksia.
Apuvälinekirja perehdyttää sosiaali- ja terveysalalla sekä opetustoimessa työskenteleviä henkilöitä yksilölliseen, moniportaiseen ja monitahoiseen apuvälinepalveluprosessiin. Alan asiantuntijoille ja opiskelijoille kirja antaa lisäksi tietoa uusimmista arviointimenetelmistä ja apuvälineiden käytön seurannasta.
Kirja on päivitetty versio vuonna 2002 julkaistusta Apuvälinekirjasta, ja on ainoa kattava apuvälinealan perusteos Suomessa.
Kustantaja Opike, Kehitysvammaliitto
Painovuosi 2010
ISBN 978-951-580-495-2
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 249
Til.numero 100015937
Maria Arvio - Seija Aaltonen
Kehitysvammainen potilaana
Kehitysvammaisten henkilöiden hoidosta laitoksissa ja kehitysvammaneuvoloissa on kertynyt paljon käytännön tietoa, joka on nyt koottu yhteen. Kirjassa määritellään kehitysvammaisuus ja kuvataan erilaiset kehitysvammaoireyhtymät ja -sairaudet. Aiheina ovat mukana kehitysvammaisten yleisterveys, mielenterveys ja kuntoutus. Kehitysvammaiset ja läheiset kertovat myös itse elämästään kuvin ja sanoin.
Kustantaja Duodecim
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-656-364-3
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 198
Til.numero 100035001
Carita Vesander
Kiehtovat kirjaimet
Visuaaliseen hahmottamiseen perustuvia luku- ja kirjoitustehtäviä alkuopetukseen, erityisopetukseen ja S2-opetukseen
Kiehtovat kirjaimet -oppimateriaali sisältää visuaaliseen hahmottamiseen perustuvia luku- ja kirjoitustehtäviä. Materiaali tarjoaa tehtäviä niille oppijoille, jotka tutustuvat kirjoittamiseen ja lukemiseen. Materiaali on tarkoitettu alkuopetukseen, erityisopetukseen ja S2-opetukseen. Tehtävät ovat monistettavia.
Kustantaja OpiKatti
Painovuosi 2011
Sidosasu kierresidottu
Sivumäärä 221
Til.numero 100034109
Ville Vuorela
Häirikkötehdas
"Opettajani teki koulunkäynnistäni yhtä helvettiä vain koska minä olin oikeassa ja hän väärässä." "Koulun ainekirjoituksissa negatiiviseksi arvosteluperusteeksi tuli liika mielikuvituksen käyttö, mistä opettaja moitti vanhempiani." "Tarkkailuluokan opettaja ajoi kylmästi minua kiusanneen oppilaansa yli autolla."
Häirikkötehdas on ravisteleva tosikertomus siitä, kuinka peruskoulu yrittää nujertaa älykkään, tiedonhaluisen ja luovan lapsen. Itsekin opettajana toimineen pelisuunnittelijan ja kirjailijan Ville Vuorelan omiin kokemuksiin perustuva Häirikkötehdas kertoo ensimmäisenä Suomessa nörttisukupolven tarinan. Häirikkötehdas on avartava lukukokemus opettajalle, kasvattajalle ja vanhemmalle, mutta on myös kaikille nörteille. Te olitte oikeassa.
Kustantaja Finn Lectura
Painovuosi 2011
ISBN 978-951-792-478-8
Sivumäärä 192
Til.numero 100034400
Kristiina Huhtanen
Tehostettu tuki perusopetuksessa -Työvälineeksi pedagoginen ennakointi
Kuormitus kasvaa koulun painekattilassa. Paineen purkautumiseen tulee löytää ennakolta keinoja ja väyliä, jotka eivät uhkaa yksilön tai yhteisön turvallisuutta. Opetuksessa siirrytään kolmiportaiseen tukimalliin. Se tarkoittaa, että ennen erityisen tuen päätöstä toteutetaan sekä yleistä että tehostettua tukea. Uudistus koskee koko kouluyhteisöä. Kyse on pedagogisista ratkaisuista, jotka suunnitellaan oppilaalle ja toteutetaan yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.
Uudessa tilanteessa kouluihin ja kouluhenkilökuntaan kohdistuu kuitenkin muutospaineita. Miten muutoksiin reagoidaan vai kahlitseeko koulun toimintakulttuuri uudistuksen? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta muun muassa tarkastelemalla erityisopetuksen nykytilaa sekä ennakoimalla tulevaa ja antamalla eväitä strategiseen uudistukseen opettajan omassa työssä.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-525-2
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 220 sivua
Nina Lahtinen
Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu
"Niiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana kun on olen työskennellyt koulun parissa kaipasin itse usein sitä, että olisin voinut suositella apua tarvitseville opasta, joka heitä tukee siinä epävarmuudessa koulun käyntiä koskien sen lisäksi, että heitä kussakin yksittäistapauksessa erikseen neuvoin ja ohjasin." Nina Lahtinen, kehittämispäällikkö, OAJ
Tämä teos on tärkeää luettavaa jokaiselle opettajalle, jotta oppilaan oikeudet opitaan ottamaan huomioon koulutyön arjessa. Teoksessa käydään läpi peruskouluun liittyvät asiat oppilaan näkökulmasta ja ohjataan käsikirjan tavoin eteen tulevissa koulunkäyntiin liittyvissä päätöstilanteissa.
Kirja on oppilaan oikeuden takaaja, sillä se ohjaa huoltajia rakentavaan ja tulokselliseen yhteistyöhön lapsen opettajan ja koulun kanssa. Se tuo esiin oppilaan lakisääteiset oikeudet ja velvollisuudet ja havainnollistaa teemoja oikeustapausten avulla realistisen käsityksen saamiseksi. Kirja on tarkoitettu oppilaiden huoltajien lisäksi opettajaksi opiskeleville ja opettajana jo työskenteleville.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-523-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä 240 sivua
Soile Loukusa - Leila Paavola (toim.)
Lapset kieltä käyttämässä
Pragmaattisten taitojen kehitys ja sen häiriöt
Lapsen elämän kannalta hyvät kielen käyttötaidot ja toimiva
kommunikointi ovat kielen muodollisia seikkoja, rakenteita tai
sanastoa, tärkeämpiä. Kielen käytön näkökulma on yhä vahvemmin
esillä lasten kielellisten taitojen ongelmia tarkasteltaessa.
Kirja tarjoaa uusia näkökulmia lapsen vuorovaikutuksellisen toiminnan
ja kielen käyttötaitojen arviointiin. Teos antaa myös mahdollisuuden
heijastaa lapsen kielellisiä taitoja tyypillisesti kehittyviin
lapsiin. Lisäksi kirjassa käsitellään kuntoutuskäytäntöjä
varhaisten taitojen kuntoutuksesta kouluikäisten ryhmäkuntoutukseen.
Kirja on suunnattu erityisesti puheterapeuteille, psykologeille ja
erityisopettajille sekä kyseisten alojen opiskelijoille. Lisäksi
kirjaa voi suositella mm. lastentarhanopettajille ja luokanopettajille.
Myös lasten vanhemmat voivat löytää kirjasta vastauksia kielen
käytön kehitystä ja sen ongelmia koskeviin kysymyksiin.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-489-7
Sivumäärä n. 350 sivua
PITKÄAIKAISSAIRAIDEN JA VAMMAISTEN SOSIAALITURVAA KOSKEVA VERKKO-OPAS
Järjestöjen sosiaaliturvaopas on kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöjen yhdessä kokoama opas. Se on tarkoitettu pitkäaikaissairaita ja vammaisia edustavien järjestöjen sekä sosiaaliturvan ammattilaisten antamaa neuvontaa ja ohjausta varten. Siitä hyötyvät myös omaa sosiaaliturvaansa pohtivat henkilöt.
Oppaan lähteenä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö ja siitä järjestöille kertynyt tieto soveltamiskäytännöistä.
Lue lisää:
http://www.sosiaaliturvaopas.fi/
Puoltaja on Autismi- ja Aspergerliiton Empowerment-projektin verkkojulkaisu.
Empowerment-projekti toimii Raha-automaattiyhdistyksen tuella.
Vastaava päätoimittaja: Jan-Mikael Fredriksson
http://www.puoltaja.fi/
Keltikangas-Järvinen, Liisa
Hyvä itsetunto
Hyvä itsetunto kertoo mitä itsetunto on, mitä se ei ole ja mitä väärinkäsityksiä hyvästä itsetunnosta esiintyy. Kirjassa tarkastellaan itsetunnon kehittymistä sekä perheessä että koulussa, ja pohditaan, miten vanhemmat ja opettajat voivat antaa kasvavalle lapselle hyvän itsetunnon.
On tärkeää, mitä vastataan, kun lapsi tulee kertomaan onnistumisestaan tai epäonnistumisestaan, ja on tärkeää, asetetaanko lapselle sopivia tavoitteita vai asetetaanko hänelle aikuisen vastuullisuus ja taivas katoksi suorituksille. Sekä kotona että koulussa tapahtuu päivittäin asioita, jotka vaikuttavat lapsen itsetuntoon, mutta joiden vaikutusta ei ole koskaan tarkemmin ajateltu.
Hyvä itsetunto on tarkoitettu kaikille vanhemmille ja ammattikasvattajille ja myös aikuisille oman itsensä tutkailuun. Itsetunto on tärkeä ihmisen voimavara. Se kehittyy hyväksi, kun ihmisestä pidetään. Hyvän itsetunnon kanssa on helppo elää, mutta huono itsetunto ei ole katastrofi. Senkin kanssa voi hyvin tulla toimeen.
Liisa Keltikangas-Järvinen on suomalaisen temperamenttitutkimuksen uranuurtaja ja arvostettu tietokirjailija. Hän on julkaissut tietokirjoja vuodesta 1979 lähtien ja käsitellyt teoksissaan itsetuntoa, lasten aggressiivisuutta ja temperamentin vaikutuksia mm. ihmisen yksilöllisyyteen, koulumenestykseen ja elämänhallintaan. Keltikangas-Järvinen on Helsingin yliopiston psykologian professori. Hänet valittiin Vuoden professoriksi 2008.
SBN: 978-951-0-37403-0
Painovuosi: 2010
Sivumäärä: 252s
Kyllikki Kerola, Merja Hyytiäinen, Jaana Ravattinen, Jaana Ylönen
MUSIIKKIKÄSIKYNKKÄ-käsikirja
vanhempien ja lasten yhteinen harrastus
Musiikkikäsikynkässä ovat mukana lapset, vanhemmat ja ammattihenkilöstöä. Kaiken kasvatuksellisen ja kuntoutuksellisen toiminnan oikea ja luonnollinen ympäristö on vanhemman ja lapsen yhteinen arki. Jos lapsen kehityksessä on pulmia, tarvitaan ammatillista osaamista avuksi arjen tilanteisiin. Musiikkikäsikynkän tavoitteena on välittää ammatillisuutta ja vertaistukea lapsen arkeen sekä iloa ja riemua vanhemman ja lapsen keskinäiseen vuorovaikutukseen. Tämä käsikirja johdattaa Musiikkikäsikynkkä-toimintaan ja sisältää materiaalia vanhempainryhmään. Toivotamme antoisaa kasvatuskumppanuutta!
Honkalampi-säätiön julkaisusarja nro 28
ISBN 952-5028-28-3
Riikonen Kaisu, Räsänen Riitta
ELÄMÄN TAIDOT - opas nuorten ryhmätoimintaan
Tässä julkaisussa esitellään Honkalampi-säätiön Sosneuro-yksikön Elämän Taidot -ryhmän toimintamallia. Sosneuro tarjoaa yksilö- ja ryhmäkuntoutusta nuorille, joilla on neurologisia tai neuropsykiatrisia vaikeuksia. Elämän Taidot -ryhmä on tarkoitettu nuorille, joilla on tarvetta ja halua kehittää itsetuntemustaan, sosiaalisia taitojaan ja itsesäätelykeinojaan.
Ryhmätoiminnan lähtökohtana ovat sosiaalisiin tilanteisiin ja arjen sujumiseen liittyvät taidot ja asiat. Käsiteltäviä teemoja tarkastellaan tiedon, kokemusten ja muutostarpeiden näkökulmasta, ja ryhmäläisiä tuetaan kehittämään itselleen uusia, toimivampia toimintamalleja ja -tapoja omien tavoitteidensa ja arvojensa mukaisesti.
Julkaisu sisältää harjoituksia ja tehtäviä, joita nuoret ovat tehneet ryhmätapaamisilla tai kotitehtävinä. Voit käyttää julkaisua materiaali- ja ideapakettina ryhmätoimintaan, soveltaa yksilötoimintaan tai itsenäiseen työskentelyyn. Voit poimia mielekkäitä ja sopivia teemoja, harjoituksia ja tehtäviä ryhmällesi, asiakkaillesi tai itsellesi. Tästä hyötyvät kaikki ryhmät, eivät vain nuoret tai erityisnuoret. 110 s.
2010
Kopijyvä, JOENSUU
ISBN 978-952-5028-31-7
Timo Jaakkola
Liikuntataitojen oppiminen ja taitoharjoittelu
Miksi ohjattava ei edisty, vaikka näytän, kuinka suoritus tehdään?
Miten voin paremmin rakentaa harjoituksen, jotta se auttaa oppimaan
lajin kannalta tärkeitä taitoja? Kuinka luon motivaation
pitkäjänteiseen harjoitteluun?
Taitoharjoittelu on usein pelkkää fyysisen toiminnan kehittämistä.
Tässä kirjassa liikuntataitojen oppimista tarkastellaan
monipuolisesti. Huomion kohteina ovat muun muassa erilaiset
oppimistyylit, tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja mielikuvien käyttö.
Kirjan avulla liikunnan opettajat, ohjaajat ja valmentajat oppivat
luomaan harjoituksia ja oppimisympäristöjä, jotka tukevat
motivaation ja taidon kehitystä. Teos sopii niin yksilö- ja
joukkuelajien ohjaajille kuin liikunnan harrastajien ja
määrätietoisten urheilijoidenkin tukemiseen.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-485-9
Sivumäärä 205 sivua
Marja Kokkonen
Ihastuttavat, vihastuttavat tunteet
Opi tunteiden säätelyn taito
Päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa harrasteryhmissä aikuiset voivat opettaa tunteiden säätelyä niille lapsille, joista työnsä puolesta ovat vastuussa. Useat toimiviksi osoittautuneet lasten ja nuorten vihan ja aggressiivisuuden vähentämiseen tähtäävät hoitomuodot sisältävät tunteiden tunnistamisen ja säätelemisen taitojen opettamista. Myönteiset tunteet myös edistävät merkittävästi oppimista, sillä ne ohjaavat tarkkaavaisuutta, liittyvät oppijoiden käsityksiin siitä, mitä on tarpeen oppia ja motivoivat heitä oppimaan.
Tunteiden säätelykyvyn perusta luodaan jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Tämän takia kaikkien aikuisten on syytä olla selvillä siitä, kuinka he voivat tukea elämäänsä kuuluvien tai sitä vain ohimennenkin koskettavien lasten tunteiden säätelyn kehittymistä.
Opettajien pitäisi muistaa säädellä tunteitaan myös
itsekkäämmistä syistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että opettajat ovat sitä tyytyväisempiä työhönsä, mitä enemmän he ilmaisivat todellisia tunteitaan. Siksi tämän kirjan lähtökohtana on se, että tunteiden säätelyn taito on tarpeen myös aikuisuudessa ja että sitä pystyy opettelemaan siinä, missä mitä tahansa
muutakin taitoa.
Teos tuo esille, kuinka tärkeää tunteiden tasapaino erilaisissa elämäntilanteissa on, ja auttaa ymmärtämään tunteiden säätelyn haasteita läpi ihmisen elämänkaaren. Kirjan avulla voit oppia säätelemään tunteitasi niin töissä kuin vapaa-ajalla. Samalla se kertoo, miten voit auttaa muita oppimaan tunteiden säätelyä.
Kiinnostavasti etenevää kerrontaa elävöittävät eri-ikäisten
ihmisten kanssa käydyt keskustelut sekä heidän aiheesta
kirjoittamansa kirjeet.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-464-4
Sivumäärä 172 sivua
Taina Rantala
Oppimisen iloa etsimässä
Miksi imartelevista kansainvälisistä oppimistuloksista huolimatta oppilaat eivät viihdy koulussa? Tämä kirja on kertomus eräästä koululuokasta, sen opettajasta ja oppilaista iloineen ja suruineen opettajan työn haasteellisuutta unohtamatta. Kirja sopii kaikille kasvatuksen ja opetuksen parissa työskenteleville ja myös niille kasvatuksesta kiinnostuneille, jotka haluavat kurkistaa koulun seinien sisäpuolelle. Kirja soveltuu erinomaisesti myös oppikirjaksi, sillä se sisältää runsaasti oppilaan ohjaukseen sekä erilaisten oppijoiden kohtaamiseen liittyviä ideoita käytännön kouluelämään liitettynä.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-144-4
Sivumäärä 178 sivua
Timo Jantunen
Satu kasvattaa
Topeliuksen sadut ja kasvatusajattelu
Tämä teos käsittelee aikamme kasvatuksen avainkysymyksiä mielenkiintoisesti Topeliuksen tunnetuimpien satujen ja tekstien avulla. Kirjassa elää Topeliuksen ajatus siitä, että lapsuus ei ole pienikokoista aikuisuutta vaan oma laadullisesti omaleimainen ajanjakso ihmisen elämänkaaressa.
Kirjassa puhutaan lapsilähtöisyydestä, lapsen ja lapsuuden kunnioituksesta.
Keskeisiä teemoja kirjassa ovat kasvatuskeskustelun synnyttäminen, lapsuuden puolustus sekä se, miten kasvattaa lapsissa mielikuvitusta ja luovuutta. Kirja on ajatuksia herättävää luettavaa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä kaikille vanhemmille.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2007
ISBN 978-952-451-145-2
Sivumäärä 241 sivua
Kati-Pupita Mattila
Lapsen vahvistava kohtaaminen
Lapsi muodostaa käsitystä siitä, minkälainen hän on, minkälaisia muut ihmiset ovat, miten ihmisten kesken toimitaan ja kantaako elämä. Vahvistavan kohtaamisen keskeinen tavoite on auttaa ja tukea lasta elämään omaa tarinaansa.
Tämä kirja kuvaa lapsen hyvää ja vahvistavaa kohtaamista turvallisen aikuisen kanssa arjen erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Keskeisiä teemoja ovat lapsen persoonan kunnioittaminen ja lapsen arvon ymmärtäminen. Erityisen tarkastelutilan saa lapsen surun kohtaaminen. Kirjassa käsitellään myös arvokasvatusta, aikuisen esimerkillisyyttä sekä kulttuurissamme ja elämäntavassamme muodostuvia haasteita lapsen vahvistavalle kohtaamiselle. Kati-Pupita Mattilan elävä ja ymmärtävä kerrontatapa saavat lukijan pohtimaan, miten näen lapsen arvon.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2011
ISBN 978-952-451-507-8
Sidosasu nidottu
Sivumäärä n. 120 sivua
Paula Määttä - Anja Rantala
Tavallisen erityinen lapsi
Yhdessä tekemisen toimintamalleja
Miksi on päädytty puhumaan erityisistä lapsista ja kadotettu tavallinen lapsi? Miten ja miksi yhä useammat lapset arvioidaan erityisiksi tai erityisen tuen tarpeessa oleviksi? Jos mittapuuna käytetään ”täydellistä lapsuutta”, ovat kaikki lapset enemmän tai vähemmän epänormaaleja tai poikkeavia, siis tavallisen erityisiä lapsia. Jako ”normaaleihin” ja ”epänormaaleihin” häviää kodin arjessa, mutta kodin oven ulkopuolella alkaa tiukka luokittelu ja keskustelu siitä, kenen asiantuntemukseen luotetaan, kun lasten kehittymisen ja oppimisen edellytyksiä arvioidaan.
Monenlaisten lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset kohtaavat myös monenlaisia perheitä. Siksi heidän tulisi toimia tiiviissä yhteistyössä perheiden kanssa. Vanhempien asiantuntemusta ei kuitenkaan vieläkään osata tai haluta käyttää riittävästi: oman arvionsa mukaan vain noin neljäsosa ammattilaisista työskentelee lasten varhaisvuosina perheen tarpeita aidosti kuunnellen. Kodin, päivähoidon ja koulun tarjoamat arkipäivän tilanteet ovat kuitenkin lapsen kehityksen peruspilareita ja perhettä ja lasta tukevien palvelujen tulisi perustua lasten ja vanhempien tarpeisiin.
Kirjassa tarkastellaan päivähoidon ja koulun ammattilaisten ja lapsiperheiden yhteistyötä sekä tuodaan esille toimivia yhdessä tekemisen tapoja. Yhteinen vastuun kantaminen vaatii harjoittelua. Kirjan käytännöllisten vinkkien avulla päiväkodissanne on helppo löytää ne yhteistyön arkiset tavoitteet, joiden avulla pystyy rakentamaan kaikenlaisille lapsille hyvinvointia edistäviä kehitysympäristöjä.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-442-2
Sivumäärä 259 sivua
Christina Salmivalli
Koulukiusaamiseen puuttuminen
Kohti tehokkaita toimintamalleja
Koulukiusaamisesta puhutaan paljon, ja varmasti kaikki ovat sitä mieltä, ettei sitä saa olla. Keinoja kiusaamisen vähentämiseen on olemassa, ja tutkimukset osoittavat, että ne ovat myös tehokkaita. Tarvitaan sekä yleisiä toimenpiteitä, jotka kohdistuvat kaikkiin oppilaisiin ja ovat pääasiassa kiusaamista ennalta ehkäiseviä, että kohdennettuja toimenpiteitä, jotka otetaan käyttöön kiusaamistapauksen tultua ilmi.
Tähän kirjaan on koottu menetelmiä, joilla kiusaamista voidaan ehkäistä ja vähentää. Menetelmät on kuvattu perusteellisesti ja konkreettisesti, joten ne on helppo ottaa käyttöön omassa työssä. Kirja innostaa laatimaan yhteisen toimintasuunnitelman, jonka avulla kiusaamista ehkäistään ja toimeen tartutaan silloin kun pitää.
Kirjan uudistetussa painoksessa esitellään myös KiVa Koulu -ohjelma, joka on uusi suomalainen innovaatio kiusaamisen ehkäisemiseksi. KiVa Koulun odottamattoman nopea leviäminen kouluihin kertoo koulujen tarpeesta saada käyttöön konkreettisia keinoja kiusaamisen ennalta ehkäisemiseen ja tehokkaaseen puuttumiseen.
Kirjan on kirjoittanut vuonna 2009 vuoden psykologiksi valittu professori Christina Salmivalli. Teos on vuonna 2003 valmistuneen kirjan uudistettu ja täydennetty painos.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2010
ISBN 978-952-451-437-8
Sivumäärä 165 sivua
Oiva Ikonen - Pirkko Virtanen (toim.)
Erilainen oppija - yhteiseen kouluun
Kokemuksia yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden kehittämisestä
Kaikille yhteinen koulu on ollut sekä erityisopetuksen että yleisopetuksen tavoitteena jo kauan. Hyvien käytäntöjen leviäminen ja vakiintuminen päivittäiseksi toiminnaksi on kuitenkin ollut hidasta. Opetuksen eriyttäminen ja yksilöllistäminen ryhmässä on edelleen koulun suurimpia pedagogisia haasteita.
Hyvä kasvu ja oppiminen oppilaiden edellytysten ja ikäkauden mukaisesti perustuu siihen, että oppilas kokee opetuksen olevan juuri hänelle suunnattua. Tämän käytännönläheinen teos on alan asiantuntijoiden kooste kasvatuksen ja opetuksen nykyisestä tilasta ja työstä, jota kentällä tehdään erilaisten oppilaiden ja opiskelijoiden hyväksi.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2007
ISBN 978-952-451-155-1
Sivumäärä 416 sivua
Malin, Antero - Männikkö, Kaisa (toim.)
Älykkyys
Valoa ja varjoja
Kirja älykkäiden tarpeesta ja halusta kasvaa ymmärtävässä kasvuympäristössä, oppia haasteellisessa koulussa ja käyttää älykkyyttään työssä ja yhteiskunnassa. Lahjakkailla on oikeus omia kykyjään vastaavaan opetukseen ja opettajien huomioon samassa suhteessa muiden keskivertojoukosta poikkeavien oppilaiden tavoin. Miten opetus sitten pitäisi järjestää, jos älykkyys sinänsä ei auta lasta selviytymään koulusta tai toveripiirin hyväksynnän saavuttamisessa?
Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Mensa ry:n kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus ja Atena
Painovuosi 1998
ISBN 951-796-130-8
Sivumäärä 151 sivua
Uusikylä, Kari
Lahjakkaiden kasvatus
Miten vanhemmat ja opettajat voivat kehittää lasten lahjakkuutta? Mitä lahjakkuus lopulta on? On myös huippuyksilöitä, ihmelapsia ja neroja, joiden lahjakkuuden ylivertaisuus muihin nähden on ilmeinen.
Tämä kirja tarjoaa vanhemmille, opettajille ja kaikille lahjakkuudesta kiinnostuneille tutkimuksiin perustuvaa tietoa lahjakkuudesta. Jokaisessa yksilössä piilevä lahjakkuus voidaan saada kehittymään näkyviksi suorituksiksi taiteiden, tieteiden, urheilun tai muilla aloilla!
Kari Uusikylä palkittiin keväällä 2005 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla koulutuksen ja opetuksen alan tiedonjulkistamisessa tehdystä monipuolisesta elämäntyöstä.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus ja WSOY
Painovuosi 2005
ISBN 951-0-19175-2
Sivumäärä 218 sivua
Paula Määttä - Eeva Lehto - Marja Hasan - Ritva Parkas (toim.)
Lapsi kuulolla
Opas kuulovammaisen lapsen opettajille ja kasvattajille
Lapsi kuulolla on helppolukuinen opas, joka soveltuu esimerkiksi päiväkoteihin ja esiopetukseen, peruskouluihin, lastentarha- ja luokanopettajakoulutukseen, koulu- ja luokka-avustajien koulutukseen sekä kuulovammaisten lasten lähiverkostolle. Kirjan sisältöaiheita ovat mm. esteetön kuunteluympäristö, kuuleminen vuorovaikutus- ja oppimisprosessina, kuulovammaisen lapsen varhaiskuntoutuksen polku, opetus- ja työmenetelmät koulussa sekä kuulovammaisen lapsen erityisopetuksen kysymykset. Kirja on syntynyt valtakunnallisen Satakieliohjelman myötä yhteistyössä opettajien, kuulovamma-alan asiantuntijoiden ja Jyväskylän yliopiston kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2005
ISBN 952-451-129-0
Sivumäärä 192 sivua
Marjatta Takala - Elina Kontu (toim.)
Näkökulmia näkövammaisten opetukseen
Näkövammaisia opiskelee paljon integroituneena tavallisella luokalla. Tämä käytännönläheinen teos on avaus keskusteluun näkövammaisten opetuksen kehittämisestä. Kirjassa käsitellään näkövammaisen lapsen varhaisvaiheita ja kuntoutusta, kouluikää opetuksen erityispiirteineen sekä peruskoulun jälkeistä aikaa. Kirja alkaa sokean puheenvuorolla ja päättyy sokean lapsen vanhemman tekstiin. Kirja on kuva-aineistoineen kiinnostava tutkimusmatka näkövammaisten maailmaan.
Kirja on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän näkövammaisten koulun kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-143-6
Sivumäärä 280 sivua
Pirjo-Leena Koivunen
Hyvä päivähoito
Työkaluja sujuvaan arkeen
Lapsen hyvinvoinnin edellytykset eivät tule ulkopuolelta vaan ovat läsnä joka hetki arjessa, jossa lapset elävät. Tässä kirjassa käsitellään tyypillisiä päivähoidon tilanteita, jotka voidaan toteuttaa niin, että toiminnan laatua parannetaan. Lisäksi kirjassa tuodaan esiin lasten kehityksellisiä pulmia ja toimintamalleja, jotka soveltuvat kaikille lapsille mutta toimivat myös kuntouttavana toimintana.
Päivähoidon arki on täynnä lapselle tärkeitä hetkiä ja tapahtumia. Arjen ohjaamisessa kasvattajalta vaaditaan monenlaista osaamista, kiinnostusta ja myönteistä suhtautumista haastavan työn hoitamisessa. Kirja on tarkoitettu erityisesti päivähoidon työntekijöille, mutta se sopii mainiosti myös lasten vanhemmille.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-400-2
Sivumäärä 208 sivua
Elina Havukainen ja Nina Korventaival
Virtaa vanhemmille - voimavaratyöskentelyä arjen tueksi (VARTU)
Autismisäätiön toteuttaman, RAYn rahoittaman Virtaa vanhemmille -hankkeen tuloksena syntyi toimintamalli ja siihen perustuva työkirja. Työkirja on tarkoitettu autismin kirjon henkilöiden vanhemmille. Työkirjan avulla on mahdollista syventää omaa autismin kirjoon liittyvää ymmärrystä ja vahvistaa omia voimavarojaan. Työkirja soveltuu sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyyn.
Työkirjassa on erillinen autismin kirjoa käsittelevä teoriaosuus tehtävineen. Voimavaratyöskentely muodostuu yhdeksästä osiosta ja niiden välillä työstettävistä pohdintatehtävistä.
2010
ISBN: 978-952-92-6707-1
Kyllikki Kerola - Sari Kujanpää - Tero Timonen
Autismin kirjo ja kuntoutus
Autismi on neurologisen kehityksen häiriö, joka aiheuttaa erilaisia pulmia yksilön sosiaalisuuteen, kommunikaatioon ja aistikokemuksiin. Kasvatuksellisella kuntoutuksella voidaan tukea autistisen lapsen kommunikointia ja sosiaalista kehitystä ja siten edistää lapsen ja hänen perheensä elämänlaatua. Keskeistä on autismin ymmärtäminen. Autismin kirjon henkilölle on järjestettävä oppimiskokemuksia, joilla autetaan häntä voittamaan oireyhtymään liittyvät vaikeudet
Tässä kirjassa kerrotaan kattavasti, mitä piirteitä voidaan kuntouttaa, miten se tehdään ja mikä kuntoutuksessa on tärkeää sekä mihin kuntoutuksen vaikutus perustuu. Kirjassa puhutaan paljon autistisista lapsista. Samoja ideoita ja käytäntöjä voi soveltaa myös autismin kirjon aikuisiin, muihin oireyhtymiin sekä aivan tavallisten lasten kasvatukseen. Havainnollinen teos on tarpeellinen kaikille autististen henkilöiden kanssa toimiville – terapeuteille, opettajille ja autististen lasten vanhemmille.
Kirja perustuu aiemmin ilmestyneeseen kirjaan Autismikuntoutus, jonka sisältö on uudistettu ja ajantasaistettu.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-399-9
Sivumäärä 445 sivua
Timo Ahonen-Tiina Siiskonen-Tuija Aro (toim.)
Sanat sekaisin?
Kielelliset oppimisvaikeudet ja opetus kouluiässä
Kielelliset oppimisvaikeudet ovat yksi keskeisimmistä lasten koulunkäyntiä haittaavista tekijöistä. Tässä erityisesti käytännön työntekijöille suunnatussa teoksessa tarkastellaan dysfaattisten vaikeuksien ilmenemismuotoja ja annetaan konkreettisia vihjeitä ja työvälineitä opettajille, kielihäiriöisten lasten vanhemmille ja kaikille näiden lasten parissa työskenteleville.
Teos on toteutettu yhteistyössä Niilo Mäki Instituutin ja Haukkarannan koulun kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2008
ISBN 978-952-451-082-0
Sivumäärä 265 sivua
Anne-Mari Myllykoski - Nina Melamies - Sari Kangas
Itsenäistyvä nuori ja AD/HD
Käytännönläheinen opas kertoo niistä tilanteista, joissa tarkkaavaisuushäiriöinen nuori saattaa tarvita apua tai opastusta. Oppaassa annetaan vinkkejä ja ohjeita sekä kerrotaan, mistä voi hakea lisää apua ja tietoa. Kirjassa paneudutaan tarkkaavaisuushäiriöihin ja niiden kuntoutukseen, nuoren itsenäiseen elämään, perhe-elämään sekä koulu- ja työelämään.
Kirja sopii oppaaksi erityisnuorille sekä nuorten vanhemmille, opettajille ja muulle lähipiirille sekä nuorten tukena työskenteleville ammattilaisille.
Kirja on toteutettu yhteistyössä ADHD-liiton, Mannerheimin lastensuojeluliiton, Raha-automaattiyhdistyksen ja Janssen-Cilagin kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2004
ISBN 952-451-087-1
Sivumäärä 124 sivua
A. Jean Ayres
Aistimusten aallokossa
Sensorisen integraation häiriö ja terapia
Sensorisen integraation häiriö on aivojen toimintahäiriö, joka voi ilmetä monenlaisina oireina: lapsi voi olla levoton, arka, kömpelö tai kiukkuinen. Häiriö aiheuttaa usein vaikeuksia myös kouluoppimisessa.
Tässä kirjassa selitetään perinpohjaisesti, mistä sensorisessa integraatiossa on kysymys. Lisäksi käsitellään SI-häiriön terapiaa ja yhteyttä erilaisiin oppimisvaikeuksiin. Syvällisen tiedon avulla vanhemmat ja opettajat osaavat toimia lapsen kanssa oikein. Perusteellinen teos on monipuolinen käsikirja niin alan ammattilaisille kuin kaikille lasten parissa työskenteleville
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2008
ISBN 978-952-451-180-3
Sivumäärä 345 sivua
Anna-Liisa Lämsä (toim.)
Mun on paha olla
Näkökulmia lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin
Mitä ovat ne voimavarat, joiden turvin lapset ja nuoret selviytyvät elämässään, vaikka he kohtaisivat vakavia ja haavoittavia vaikeuksia?
Tässä kirjassa tarkastellaan nuorten psyykkisen pahan olon taustatekijöitä, niihin liittyviä kokemuksia sekä keinoja, joilla voidaan tukea ja edistää nuoren kasvua vaikeuksista huolimatta. Näiden perusteemojen ohella aiheina ovat kiusaaminen ja siihen liittyvät haavoittavat kokemukset. Kirjassa käsitellään myös haavoitetun nuoren kohtaamista vanhempien sekä nuorten parissa toimivien ammattilaisten yhteisenä haasteena.
Kirja herättää lukijoissa kysymyksiä, joiden avulla he näkevät nuorten ongelmat ja oman tehtävänsä kasvun tukijoina uusista näkökulmista. Kuhunkin artikkeliin sisältyy pohdintakysymyksiä ja käytännön vinkkejä, joita vanhemmat ja nuorten parissa toimivat ammattilaiset voivat soveltaa kohdatessaan nuoria, joilla on syystä tai toisesta paha olla.
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2009
ISBN 978-952-451-209-1
Sivumäärä 252 sivua
Leena Nurmi - Kirsi Pesonen (toim.)
Elämää Touretten oireyhtymän kanssa
Touretistit ja heidän vanhempansa kuvaavat kirjan tarinoissa, mitä on elämä Touretten oireyhtymän kanssa - myös positiivisessa mielessä! Kirja kertoo lisäksi perustiedot Touretten oireyhtymästä sekä kuinka erityisoppilaan tilannetta koulussa voidaan tukea.
Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Tourette-yhdistys ry:n kanssa.
Opetus 2000
Kustantaja PS-kustannus
Painovuosi 2006
ISBN 952-451-133-9
Sivumäärä 162 sivua
Uniongelmien ehkäisy
Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilän katsaus
"Koululaisten uniongelmia voidaan ehkäistä" on julkaistu Suomen Lääkärilehti 1-2/2009:ssä.
Juttu löytyy alla olevan linkin takaa ja siinä seitsemän
sivua:
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto1_2.pdf
Autismi ja geenit -tutkimusjulkaisu
Nimeke: SLC1A1- ja JMJD2C-geenien assosiaatio autismin kirjoon
suomalaisessa väestössä
Tekijä: Järvinen, Tarja-Tuulikki
Vuosi: 2009
Organisaatio: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Tiivistelmä: Aikaisemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että kromosomissa 9p24 sijaitseva geeni SLC1A1 assosioitui pakko-oireiseen häiriöön. Kansainvälisessä autismin alttiusgeenien kartoituksessa kromosomissa 9p24.1 sijaitsevan geenin JMJD2C oli havaittu assosioituvan autismin kirjoon. Haluttiin tutkia, assosioituvatko nämä geenit autismin kirjoon suomalaisessa väestössä.
Työtä varten oli kerätty näytteitä suomalaisilta autismin kirjon henkilöiltä ja heidän lähisukulaisiltaan, ja näiden DNA eristettiin kokoverestä. Tutkimukseen valittiin 176 näytettä henkilöiltä, joilla oli joko varhaislapsuuden autismi tai Aspergerin oireyhtymä, ja kontrollina käytettiin näytteitä 200 tuntemattomalta luovuttajalta.
SLC1A1-geeni jakautuu 12 eksoniin, ja se koodaa EAAT3-proteiinia, joka kuljettaa L-glutamaattia solujen sisälle neuroneissa. SLC1A1-geenin tutkimuksessa käytettiin perinteistä sekvensointia, ja mukana oli kuusi markkeria eksonien 4, 8 ja 10 alueelta ja läheisyydestä. JMJD2C-geeni jakautuu 21 eksoniin, ja se koodaa GASC1-proteiinia, joka säätelee geenien transkriptiota poistamalla kromatiineja pakkaavien histoniproteiinien metyyliryhmiä. JMJD2C-geenin tutkimuksessa käytettiin reaaliaikaista PCR:ää
markkerille rs1340513, jonka oli aiemmissa tutkimuksissa havaittu assosioituvan autismin kirjoon. SLC1A1-geenissä 175 näytteelle ja 194
kontrollille ja JMJD2C-geenille 175 näytteelle ja 197 kontrollille
laskettiin todennäköisyydet alleeli- ja genotyyppijakaumille yksilötason χ2-testillä, joka on assosiaatioanalyysimenetelmä, jossa tunnetaan yleisempien ja harvinaisempien alleelien määrät sairailla ja verrokeilla. Lisäksi käytettiin Fisherin tarkkaa testiä, joka soveltuu hyvin erityisesti silloin, kun laskennassa on mukana pieniä alleelimääriä. Testit suoritettiin R-ohjelmalla (TheR Foundation for Statisical Computing), joka on maksuton tietokonekieli ja -ympäristö tilastollisille menetelmille.
Nollahypoteesina yksilötason χ2-testissä pidetään sitä, että assosiaatio alleelien, genotyyppien ja sairausstatuksen välillä on puhtaasti satunnaista, ja tilastollista merkitsevyystasoa 0,01 pidetään tilastollisesti merkitsevänä, jolloin voidaan katsoa, että nollahypoteesi kumoutuu. SLC1A1-geenin yksikään markkeri ei saavuttanut tilastollista merkitsevyystasoa 0,01, jolloin nollahypoteesi jäi voimaan eikä geeni assosioitunut autismin kirjoon.
JMJD2C-geenin markkeri alitti tilastollisen merkitsevyystason 0,01
alleelijakauman kohdalla. Todennäköisyydet markkerin alleelijakaumalle yksilötason χ2-testissä oli noin 0,0085 ja Fisherin tarkassa testissä noin 0,0065, jolloin nollahypoteesi kumoutui eli assosiaatio alleelien ja sairausstatuksen välillä ei ollut puhtaasti satunnaista. JMJD2C-geeni assosioitui autismin kirjoon myös suomalaisessa väestössä.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/RN:NBN:fi:amk-200903041583